latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:07 ⇒ 15:06 | Autor: sputniknews.com

Vučević: Ukoliko dobije naredbu da uđe na KiM, vojska će izvršiti taj zadatak

Ukoliko Vojska Srbije dobije naredbu od vrhovnog komandanta da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao dio Srbije, vojska će izvršiti zadatak efikasno i uspješno, ali bi to najavili prethodno komandi Kfora, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.
Miloš Vučević (FOTO: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (FOTO: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Međutim, on napominje da će Republika Srbija učiniti sve da do toga ne dođe i da sačuva mir, podsjećajući da Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Ministar odbrane podsjetio je na konferenciji za novinare da je Srbija ne samo prethodnih meseci i godina, a naročito od dolaska Kurtija na čelo administracije u Prištini upozorila međunarodnu javnost na pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na KiM.

Bavićemo se samo činjenicama, rekao je ministar Vučević.

Saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa sporazumom iz Kumanova, svakodnevna je i traje godinama, rekao je Vučević.

- Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na KiM, posebno u sredinama gde živi srpski živalj, rekao je Vučević. Vojska Srbije smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica Kfora na KiM pre svega u sredinama gde Srbi žive i to bi popravilo bezbednost našeg naroda na KiM - rekao je Vučević.

Vojska Srbije trenutno ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni koji utiču na stanje bezbjednosti, rekao je general Mojsilović.

Vučević je zapitao, kako je moguće da nekom smeta prisustvo Vojske Srbije na administrativnoj liniji kada imamo za 8.000 manje pripadnika nego u decembru 2022. i januaru 2023. Upitao je i kako tada nije bilo reakcija i napada na Srbiju i našu vojsku.

- Šta je to uplašilo nekog u tzv. međunarodnoj zajednici. Nijedan postupak od 1999. naše vojske nije doveo do kršenja vojnotehničkog sporazuma niti rezolucije 1244 - rekao je ministar.

On je rekao da Milan Radoičić nije učestvovao na vežbama.

- To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije, sa neidentifikovanim ljudima, ništa ne može da znači. Vojska Srbije, ali i paratrupe Prištine, imaju "hamere". Naši "hameri" su naoružani mitraljezom 12,7 milimetara, a za njih ne postoji manevarska municija. Na snimcima koje je prikazala Priština vidi se pešadija oko tih vozila, a u takvim uslovima koristi se manevarska municija. Prištinska strana ima "hamer" sa mitraljezom 7,62, za koji postoji manevarska municija - rojasnio je Vučević.

On je dodao i da tzv. kosovska policija koristi isto srpsko naoružanje koje prikazuje na snimcima i upitao da li to znači da je Srbija naoružavala albansku policiju da puca po Srbima?