latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću na Skadarliji (FOTO)

Spomenik srpskom kantautoru, umjetniku i pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkrili su danas u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsjednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.
Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću na Skadarliji (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću na Skadarliji (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

- Velika mi je čast da za vrijeme svog mandata prisustvujem ovom važnom događaju i za Beograd i Srbiju. Toma je simbol jednog vremena, kulture i duše srpskog naroda. Broj ljudi koji se danas skupio pokazuje koliko je Toma važan za Srbiju i duh srpskog naroda koji je on na sebi svojstven način uspevao da je prenese kroz svoje pjesme - rekao je Šapić prilikom otkrivanja i dodao da će Skadarlija sasvim sigurno u budućnosti biti prepoznata kao "Tomina ulica".

Ljajić se zahvalio i bivšim i sadašnjim čelnicima Grada Beograda jer su kako je rekao u jednoj transparentnoj atmosferi pomogli da se ispoštuju sve zakonske obaveze kako bi se realizovala inicijativa koju je podržalo više hiljada građana Beograda, ali i mnogo onih širom Srbije.

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću na Skadarliji (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

On je istakao da otkriveni spomenik slavi najprije velikog umjetnika, tekstopisca, stvaraoca pa tek pjevača, značajnog za cijelu Srbiju, ali i onaj veliki prostor na kome je stvarao.

- Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama Јelenama, Ljiljanama, svim palmama na obali mora, svim prokletim nedjeljama, kafanama, spomenik svim Tominim pjesmama, tim vremenima, ali i Tomi Zdravkoviću kao čovjeku  - zaključio je Ljajić.

Inicijativu za postavljanje spomenika Ljajić je podnio prije tačno dvije godine i dva dana. On je tada rekao da će spomenik biti simbol jedne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je Toma preminuo, a da je Toma jedinstvena pojavi čemu govori i činjenica da su njegove pjesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.