latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:32 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Klokić: Dvodnevna Dodikova posjeta nastavak prijateljskih odnosa

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić izjavio je Srni da je podrška Mađarske od velikog značaja za Republiku Srpsku, te da je i dvodnevna posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika nastavak prijateljskih odnosa dvije zemlje.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Klokić je naveo da zvaničnici Mađarske uvijek ističu da razumiju i uvažavaju poziciju i stavove Republike Srpske o pitanju situacije u BiH.

- Tako da je njihova podrška, na čelu sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, od velikog značaja za Srpsku i politiku koju vode naši predstavnici - istakao je Klokić i ukazao da je odlična saradanja u više oblasti pokazatelj tih dobrih odnosa.

Klokić je naveo da je Dodik dočekan sa velikim poštovanjem u Mađarskoj i na manifestaciji "Srpski dani", što govori da je uvijek uz svoj narod, ma gdje god on živio.

- To pokazuje i brigu o onima koji znaju koliko je važno očuvanje nacionalnog identiteta i siguran sam da tu politiku gaji i predsjednik Orban - rekao je Klokić.

On je napomenuo i da je Orban rado viđen gost u Banjaluci, kao i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Pored političke, Klokić je istakao i ekonomsku podršku koju Mađarska daje Republici Srpskoj, koja se ogleda u podršci poljoprivrednicima, u okviru projekta za sufinansiranje mašina i opreme sa 70 odsto grant sredstava, bez ikakvog uslovljavanja ili ucjenjivanja.

On smatra da se može očekivati da podrška Mađarske bude prisutna i u drugim oblastima u Republici Srpskoj.

- Na sastancima zvaničnika dvije zemlje istaknuta je zainteresovanost Mađarske za ulaganja u oblasti energetike, te je potpisan i sporazum o saradnji između dvije vlade kako bi se unaprijedilo i podstaklo investiranje Mađarske u različite oblasti u Srpskoj - rekao je Klokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u dvodnevnoj je posjeti Mađarskoj, gdje se juče sastao sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom u Tekelijanumu u Budimpešti, nakon čega je u Budimpešti otvorio manifestaciju "Srpski dani".

Dodik će danas u 12.00 časova održati sastanak i radni ručak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Karmelićanskom manastiru u Budimu.