latinica  ћирилица
02/10/2023 |  14:18 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Restrukturisanje ŽRS trebalo bi da bude završeno do kraja naredne godine

Proces restrukturisanja Željeznica Republike Srpske, koji se provodi uz podršku Svjetske banke, trebalo bi da bude okončan do kraja iduće godine, zaključeno je danas na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom, ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović i generalnim direktorom ŽRS Slađanom Јovićem.
Sastanak u Banjaluci sa delegacijom SB - Foto: Ustupljena fotografija
Sastanak u Banjaluci sa delegacijom SBFoto: Ustupljena fotografija

Delegacija Svjetske banke predstavila je plan preostalih reformskih koraka i zakonom propisanih aktivnosti koje su neophodne kako bi se omogućilo konačno rješenje za potpunu implementaciju projekta restrukturisanja Željeznica Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

Sagovornici su konstatovali da u okviru tri faze projekta restrukturisanja postoji dobra dinamika u dijelu koji se odnosi na finansijsko restrukturisanje, smanjenje broja radne snage i prilagođavanje kadrovske strukture potrebama preduzeća, ali da je neophodno provesti preostale reformske korake koji se odnose potpisivanje višegodišnjih ugovora za infrastrukturu i prevoz putnika i transformaciju preduzeća u holding - popis imovine i usaglašavanje biznis planova.

Čubrilović je rekao da je restrukturisanje Željeznica Republike Srpske složen i dugotrajan proces, ali da su zahvaljujući uspješnoj koordinaciji, provođenju neophodnih zakonskih procedura i aktivnosti, vidljivi rezultati implementacije predloženih mjera.

Šeldon je ocijenio da je dosadašnji zajednički rad na implementaciji projekta restrukturisanja Željeznica Republike Srpske pokazao neophodne rezultate, navodeći da je restrukturisanje važno za finansijsku održivost i učinak preduzeća.

Na sastanku je istaknuto da Željeznice redovno izvršavaju preuzete obaveze i provode predložene mjere, te da je konačni cilj da ŽRS budu finansijski održivo, profitabilno i konkurentno preduzeće.

Predstavnici Svjetske banke izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa resornim ministarstvom, Željeznicama, Ministarstvom finansija i Vladom Republike Srpske, ističući da postoji potpuna posvećenost i spremnost za finalizaciju projekta restrukturisanja.