latinica  ћирилица
02/10/2023 |  14:54 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Konaković ponovo komentarisao politiku Dodika

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konakovića danas je ponovo komenatrisao politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Elmedin Konaković (Foto: mvp.gov.ba) -
Elmedin Konaković (Foto: mvp.gov.ba)

Konaković kaže da je razlog za ulazak u vlast sa Dodikom čista politička pragma i politička realnost.

- Nikakve simpatije i nikakav "drugačiji Dodik". Јa nisam očekivao drugačijeg, očekivao sam istina hrabrijeg. Ne razumijem one koji i dalje tvrde da je trebalo praviti vlast sa opozicijom koja nema kapacitet da zajedno usvajamo zakone i budžete jer u Domu naroda nema potrebne dvije ruke - istakao je Konaković.

Dalje tvrdi da se o BiH počelo govoriti kao liderima EU integracija na Zapadnom Balkanu, te da bi logično bilo da nastavimo istim tempom.

- A onda Dodik pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem. Napad na Ustavni sud i nepriznavanje odluka, napad na Kristijana Šmita, ultimatumi, prijetnje i ucjene. Povratak u sigurnu zonu radikalizma i nacionalizma praćen rječnikom uličara sa seoskih vašara. Ne posjeduje hrabrost koju lideri moraju imati da svoje narode povedu na staze prosperiteta, lakše mu je kukavički ostati u zoni konflikta i halabuke, dok još jedna prilika potencijalno prolazi za našu zemlju i sve ljude u njoj - istakao je Konaković.

Kaže i da na galamu opozicije u Srpskoj, Dodik reaguje strahovima, povlači se i panično pravda.

- Potezi koje povlači idu na ruku ruskim vlastima i ruskom narodu, a nikako srpskom narodu u BiH. Zbog takvih politika je skoro 1/4 građana Republike Srpske napustila svoje domove i sreću potražila uglavnom u zemljama koje Dodik javno kritikuje i sa kojim vodi političke ratove - ističe Konaković.