latinica  ћирилица
02/10/2023 |  15:12 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska za produženje mandata Altei, ali i za objektivan pristup (VIDEO)

Republika Srpska je za produženje mandata Altei, ali i protiv produženja i opsega mandata koji bi eventualno bio pod pritiskom muslimana dat toj Altei, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je naglasio da ne očekuje da general iz Mađarske, ako ta zemlja preuzme komandu nad Euforom, bude navijački nastrojen prema Srpskoj, koju samo interesuje objektivan pristup.

Nakon što su bošnjački političari počeli da se protive tome da Mađarska preuzme komandu nad Euforom, Dodik je izjavio da je iz toga jasno da muslimani smatraju da svako ko dođe treba da isključivo bude njihov i da oni upravljaju time, a ne neko drugi.

- Јa sam dao podršku Altei da vrši svoj jasno propisan mandat. I dok je bio austrijski komandant tih jedinica imali smo sasvim objektivan pristup. Kada je u Sarajevo bila euforija o tome da će početi rat, Eufor je prije godinu dana izašao sa tvrdnjom da je BiH bezbjedna i da se ne vide izazovi koji bi mogli da ugroze mir - istakao je Dodik.

Dodik je poručio da "Srpska nije protiv toga ko je na čelu Eufora, ali je uvijek protiv proširenja mandata".

- Njihovo je da uspostave mir na način da razgraniče eventualno sukobljene strane, mada se niko ne sukobljava. To je ono što se i očekuje, ništa drugo - rekao je Dodik.