latinica  ћирилица
02/10/2023 |  15:43 | Autor: RTRS

Orban: Odlični odnosi sa Srpskom, Budimpešta protiv upotrebe sankcija

Odnosi Mađarske i Republike Srpske su odlični i obje strane čine sve da ojačaju saradnju, istakao je mađarski premijer Viktor Orban.
Viktor Orban - Foto: RTRS
Viktor OrbanFoto: RTRS

- Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija - saopšteno je iz pres- službe mađarskog premijera nakon njegovog sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Orban je na sastanku jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i EU, rekao je agenciji MTI portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi Mađarske i Republike Srpske odlični i da se čini sve da se saradnja ojača, što se ogleda i u zajedničkim započetim projektima.

- Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i komercijalni potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama koji namjeravaju da iskoriste u BiH - rekao je Havaši.

Prema njegovim riječima, mađarski premijer je izrazio nadu da će BiH u narednom periodu napredovati u procesu evropskih integracija.

- Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine integracija regiona zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u EU - dodao je Havaši.