latinica  ћирилица
02/10/2023 |  15:49 ⇒ 15:50 | Autor: Agencije

Stano: EU spremna da razmotri mjere protiv Srbije ako članice to zatraže

Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbjednosne situacije na sjeveru KiM.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

- Prvi i najvažniji prioritet je deeskalacija i stabilizacija bezbjednosne situacije - rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu, uz podsjećanje da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj komentarisao situaciju na KiM tokom razgovora sa novinarima u Ukrajini i da je rekao da EU razgovara sa partnerima i saveznicima o trenutnoj situaciji na sjeveru KiM.

On je dodao da je EU u kontaktu sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju relevatnu ulogu na KiM.

Stano je naveo da postoje dva razvoja događaja u proteklih nekoliko dana koja izazivaju zabrinutost, a to su, kako je rekao, "teroristički napad" i otkriće velikog skrovišta oružja na sjeveru KiM.

Portparol je naveo da je EU spremna da razmotri mjere u odnosu na Srbiju, ako zemlje članice procijene da je to potrebno.

- Odluku o tome zemlje članice će donijeti ako ocijene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada ocijene da je trenutak za to, zemlje članice će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima - rekao je Stano.

On tvrdi i da je primjećeno nagomilavanje srpske vojske na administrativnoj liniji sa KiM.

- To veoma zabrinjava i mora pod hitno da se s tim prestane. To je bila poruka visokog predstavnika tokom vikenda - rekao je Stano.

Stano je poručio da nema mjesta oružju i nagomilavanju bezbjednosnih snaga na evropskom kontinentu.

- Sve snage moraju da se povuku - poručio je.

Na pitanje albanskog novinara sa KiM o umiješanosti Milana Radoičića u dešavanja u Banjskoj, Stano je rekao da je EU vidjela šta je Radoičić rekao i naglasio da sve činjenice moraju da se utvrde.

- U ovom kontekstu očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije - poručio je Stano.

Na pitanje da li je tačno da je Euleks spriječen da učestvuje u istrazi, Stano je istakao da je uloga i mandat Euleksa da posmatra situaciju i pruža pomoć policiji takozvanog Kosova, po zahtjevu.

- Mandat Euleksa ne uključuje istragu - naglasio je Stano.

On je rekao da se svakog dana pojavljuju nova otkrića i dokazi u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra i ponovio da EU mora da vidi konačan rezultat istrage.

Na pitanje kako bi vanredni izbori u Srbiji mogli da utiču na dijalog Beograda i Prištine, Stano je rekao da uvijek postoje izborni ciklusi, ali da se dijalog vodi godinama.

- Moramo da nastavimo dijalog, to je jedini održivi način za obje strane, za Srbiju i Kosovo, da konačno normalizuju odnose. Sa normalizacijom odnosa, ne bismo se suočili sa ovom situacijom - rekao je Stano.

On je poručio da su napori EU, njenih država članica i međunarodnih partnera usmjereni na to da se dijalog nastavi što je prije moguće, pod uslovom, kako je naveo, da su obje strane u mogućnosti da konačno počnu da se ponašaju konstruktivno i postignu neophodne kompromise.

Izvor: rt.rs