latinica  ћирилица
02/10/2023 |  16:16 ⇒ 16:20 | Autor: sputniknews.com

Politiko: Objelodanjen tajni dokument o ciljevima SAD u Ukrajini

Prema povjerljivim materijalima, ciljevi Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini variraju od implementiranja protokola i standarda NATO do privatizacije banaka, objavilo je izdanje Politiko, pozivajući se na dokument.
Američka zastava (foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS - ilustracija) -
Američka zastava (foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS - ilustracija)

- Povjerljiva verzija dokumenta "Opšta strategija zemlje" je tri puta obimnija (nego verzija, koju je objavio Stejt department, koja je zvanično dostupna) i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka, pomoći školama u učenju engleskog jezika do toga da ukrajinska vojska preuzme protokole Alijanse - ističe se u članku.

U materijalu se navodi da format i sadržaj ukrajinskih vojnih dokumenata treba da "odražavaju terminologiju NATO".

Pored toga, Politiko naglašava da iz dokumenta proizlazi da SAD pomažu Ukrajini da stvori mogućnosti za procesuiranje navodnih ratnih zločina u okviru ukrajinskog pravnog sistema.

Vašington bi želio da u Ukrajini bude izabrano više od 2.000 novih sudija i da se riješi više od 9.000 zaostalih nerazmotrenih slučajeva o protizakonitim sudskim radnjama.

Ranije je generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio da će Ukrajina biti pozvana u Alijansu nakon jednoglasne odluke svih članica i uz ispunjenje svih uslova.

Istovremeno, nije precizirao nikakve rokove tog mogućeg pozivanja, ali je istakao da procedura pridruženja ne predviđa vremenski okvir.