latinica  ћирилица
02/10/2023 |  16:31 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Vipotnik o Trgovskoj gori: Hrvatska vodi netransparentan proces (VIDEO)

U Novog Gradu su počela nulta istraživanja na području uticaja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Čerkezovcu, Trgovskoj gori, koju Hrvatska namjerava da izgradi na granici sa BiH.
Bojan Vipotnik - Foto: RTRS
Bojan VipotnikFoto: RTRS

Istraživanja su ozvaničili resorni ministri Republike Srpske i FBiH, kao i članovi Eksperstkog tima.

Ministar za postorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da su sve institucije složne i daju maksimalne napore da se spriječi namjera Hrvatske da na granici sa BiH gradi skladište radioaktivnog otpada.

- Ako se izgradi objekat moramo imati neko početno stanje, ako dođe do bilo kakvog incidenta, odnosno curenja radionukleida u životnu sredinu. To je osnovni razlog zašto se radi nulto stanje - izjavio je predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

- U novembru ćemo održati sastanak sa sekretarijatom ESPO konvencije u Ženevi gdje ćemo argumentovano, činjenicama obrazložiti problematiku u kojoj se nalazimo. Obrazložiti da Hrvatska vodi jedan potpuno netransparentan proces, pri tome ne poštujući nijednu od odredaba ESPO konvencije - rekao je Vipotnik.