latinica  ћирилица
02/10/2023 |  17:06 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Kovačević: BiH je sastavljena od entiteta, a Konaković i družina nikako da se sastave sa zdravim razumom

Za razliku od BiH koja je sastavljena od dva entiteta, Elmedin Konaković i sarajevska družina nikako da se sastave sa zdravim razumom, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Tako nam sada Konaković objašnjava i zašto je on formirao vlast sa Miloradom Dodikom i SNSD-om kao da se tu njega stvarno nešto pitalo, a sve ne bi li prikrio istinu da smo mi iz SNSD-a i Dodik izabrali njega i družinu iz sarajevske "Trojke" kako bismo mi završili stvari koje su bitne za Republiku Srpsku - istakao je Kovačević u izjavi za Srnu reagujući na Konakovićevu izjavu u kojoj je iznio optužbe na račun Republike Srpske i njenog predsjednika i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Kovačević je rekao da su neke od tih stvari već završene, a od toga da li će završiti još neke koje su bitne za Republiku Srpsku i SNSD zavisi i to da li će Konaković i družina iz "Trojke"ostati dio većine na nivou BiH.

- Ono što opet vidimo kada je u pitanju Konaković, kao i svi drugi predstavnici političkog Sarajeva jeste jedno elementarno nepoznavanje i nerazumijevanje dejtonske BiH i ustavnog poretka u BiH. Tako nam Konaković kaže da mi ne možemo govoriti da je BiH po nekom pitanju neutralna, jer, kako on tvrdi, tri četvrtine građana misli na jedan način u BiH. Konaković mora da shvati da je to prvo na jedan način apsolutno netačno, a osim toga i nebitno. Ono što je bitno za BiH jeste da ona ima stav, kada je u pitanju spoljna politika, samo onog trenutka kada se taj stav konsenzusom usaglasi na nivou Predsjedništva BiH, kada svoj sud daju predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve dok tog stava nema, BiH je po svakom pitanju neutralna i nema stav - pojasnio je Kovačević.

On je dodao da je to nešto što bi bila osnovna stvar koju bi Konaković trebalo da zna.

Isto tako, naveo je Kovačević, kada Konaković kaže da tri četvrtine građana BiH misli kako je Kristijan Šmit visoki predstavnik, opet je potpuno netačno i nevažno.

- Prva stvar, Šmit nije visoki predstavik zbog toga što Dejtonski sporazum određuje kako se visoki predstavnik bira, a kada je u pitanju Kristijan Šmit to što piše u Dejtonskom sporazumu nije ispoštovano. Druga stvar, čim Republika Srpska ima jedan stav to je već pola BiH, a ako dodate da i hrvatski konstitutivni narod u FBiH misli na jedan način onda već imate tri četvrtine koje misle drugačije od Konakovića - naglasio je Kovačević.

On je poručio da je to suština BiH i matematika BiH, ali je očigledno da Konaković ima problema i sa osnovnijim stvarima od osnovne matematike.