latinica  ћирилица
02/10/2023 |  18:01 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Dodik: Boljanić - simbol hrabrosti, herojstva i solidarnosti srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je akcija "Halijard" dio slavnog dijela istorije srpskog i američkog naroda i herojski podvig naših predaka, te još jedna potvrda da su Srbi uvijek bili na strani pobjednika i antifašista.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

- Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj, u cijeloj okupiranoj Evropi. Srpsko spasavanje savezničkih pilota, uglavnom američkih i britanskih, od nacista dokaz je hrabrosti, humanosti i dobrote srpskog narod - istakao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most" koje će biti održano sutra u Boljaniću kod Doboja.

Predsjednik Republike je podsjetio da je u Boljaniću za samo desetak dana izgrađen improvizovani aerodrom sa kojeg je spaseno više od 60 savezničkih pilota, te da je to mjesto tradicionalnog okupljanja srpskog naroda gdje treba da njegujemo i čuvamo istinu o herojstvu srpskog naroda i naših slavnih predaka koji su rizikovali svoje živote da bi pomogli savezničkim pilotima.

- Boljanić je istorijsko mjesto koje će na mapi svijeta ostati vječno upisano kao simbol hrabrosti, herojstva, plemenitosti, solidarnosti u borbi za slobodu u Drugom svjetskom ratu. Na tom mjestu već tradicionalno odajemo zasluženu počast ljudima ogromnog srca koji su učestvovali u ovoj spasilačkoj misiji - naglasio je Dodik.

On je rekao da se danas sa posebnim uvažavanjem možemo sjećati ovog junačkog podviga svog roda i svojih predaka, srećni i ponosni jer nosimo njihove gene zbog čega ih nikada ne smijemo izdati ni okaljati njihov obraz i čojstvo.

- O akciji "Halijard" najbolje govore svjedoci i ljudi koji njeguju tradiciju, a prije svega američki piloti, koji i u Pranjanima u Srbiji i u Boljaniću govore o činjenicama koje nikakvi pokušaji falsikovanja ne mogu osporiti - naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Podsjetivši na nedavne napade i negativne kritike iz politikog Sarajeva na film "Heroji Halijarda", Dodik je rekao da je riječ o ljudima koji neće i ne žele da pogledaju istini u oči, jer je ona na strani Srba, pa tako pribjegavaju krivotvorenju istorije i činjenica iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a posebno posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog.

- Potrebno je da muslimani konačno shvate da istina nije samo ono što oni kažu i kako bi oni željeli da je vide. Istinom se moraju prevladati sve ideološke barijere i politikanstka saplitanja, jer pokušaji falsifikovanja činjenica s ciljem potpirivanja tenzija samo vodi u dalje nerazumijevanje i netrpeljivosti, kojih je i previše - naglasio je Dodik.

On je dodao da razumije da pojedinci koriste sve i svašta za politička previranja, manipulacije i podmetanja, ali istina je neupitna, a slavna istorija srpskog naroda je upravo činjenica koja se ne može opovrgnuti nikakvim prljavim lažima i politikama.

Dodik je rekao da akcija "Halijard" govori o herojstvu, solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu i ne može da vrijeđa nikoga, već treba da bude primjer ponašanja i u miru.

- Koliko su ovu operaciju cijenili saveznici govori i podatak da su predsjednik Poljske Vladislav Sikorski, predsjednik SAD Hari Truman i predsjednik Francuske Šarl De Gol svojevremeno odlikovali đenerala Dragoljuba Dražu Mihailovića, antifašistu, komandanta Јugoslovenske vojske u otadžbini.

To su istorijske nepobitne činjenice koje i više nego dovoljno dovoljno govore o Srbima kao narodu, i po tome su jedinstveni, jer nijedan narod ni u daljoj ni u bližoj prošlosti nema ovakvu istoriju kao srpski. Takvi smo i danas - tuđe nećemo, a svoje ne damo i uvijek smo na strani pravde i pravičnosti - poručio je predsjednik Srpske.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će u Boljaniću kod Doboja biti obilježeno 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most", istorijskog događaja od republičkog značaja.

U akciji koju su sprovele snage Јugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, spaseno je više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.