latinica  ћирилица
02/10/2023 |  18:09 | Autor: SRNA

Banjaluka: Do sada stiglo 10.500 zahtjeva za borački dodatak

U Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka do sada je stiglo 10.500 zahtjeva za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak.
Boračka organizacija Grada Banjaluka - Foto: RTRS
Boračka organizacija Grada BanjalukaFoto: RTRS

Uz ovaj veliki broj zahtjeva, primljeno je i 500 novih zahtjeva za kategorizaciju boraca, koji će po završetku kategorizacije podnijeti zahtjev za priznavanje mjesečnog boračkog dodatka, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Primljeno je i 200 preseljenja spisa, tj. borci koji su došli u Banjaluku iz drugih lokalnih zajednica, a nisu prenijeli svoju vojnu evidenciju, to čine ovih dana, a po izvršenoj evidenciji i oni će podnijeti zahtjev za mjesečni borački dodatak - rekao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović.

On je naveo da je izdato i novih 100 uvjerenja o učešću u ratu, da će svi oni biti kategorisani i da će većina podnijeti zahtjev za priznavanje mjesečnog boračkog dodatka.

Majstorović je napomenuo da je Odjeljenje za sada dobilo samo instrukciju iz resornog ministarstva, te da će postupanje prema zahtjevima uslijediti nakon što Ministarstvo dostavi uredbu.

Prema njegovim riječima, nemoguće je odjednom riješiti sve zahtjeve, imajući u vidu njihov veliki broj.

- Stoga molimo borce za strpljenje i napominjemo da niko neće biti oštećen. Bez obzira na to u kojem mjesecu će dobiti novo rješenje, isplata će ići kako je propisano. Odnosno ako je podnesen zahtjev u septembru pravo na mjesečni dodatak teče od prvog oktobra, ako zahtjev podnesu u oktobru pravo će da teče od prvog novembra... - pojasnio je Majstorović.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je Vlada Republike Srpske donijela Uredbu za mjesečni borački dodatak po kojoj svi borci koji imaju najmanje jedan mjesec učešća u zoni borbenih dejstava imaju pravo na mjesečni borački dodatak.

Zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak dostupan je ispred Prijemne kancelarije u prizemlju zgrade Gradske uprave, a popunjen sa kopijom tekućeg računa, ukoliko će se isplata vršiti putem tekućeg računa, treba predati u Prijemnu kancelariju, šalteri jedan i dva.

Prijem zahtjeva u Banjaluci je počeo 11. septembra.