latinica  ћирилица
02/10/2023 |  18:18 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Istraživanjima dokazati da Trgovska gora nije lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada (VIDEO)

U Novom Gradu počelo je istraživanje čiji je cilj dokazivanje da Trgovska gora nije odgovarajuća lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.
Nulta istraživanja u Novom Gradu - Foto: RTRS
Nulta istraživanja u Novom GraduFoto: RTRS

Radiće se hidrološka, geološka i istraživanja nulte radioaktivnosti.

Za ovaj projekat Vlada Srpske i Savjet ministara izdvojili su po milion maraka, a Vlada FBiH 250.000 maraka.

Uzimanje uzoraka vode iz Une, padavina i iz vazduha pokazaće kakvo je trenutno stanje radioaktivnosti u Novom Gradu. Uskoro će početi i geološka i hidrološka istraživanja.

Poslužiće da se argumentovano ospori plan Hrvatske da na Trgovskoj gori izgradi skladište radioaktivnog otpada.

- Ako se izgradi objekat moramo imati neko početno stanje, ako dođe do bilo kakvog incidenta, odnosno curenja radionukleida u životnu sredinu. To je osnovni razlog zašto se radi nulto stanje - objasnio je predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgoivsku Goru Emir Dizdarević. 

Lokacija planirnog skladišta udaljena je 800 metara od Novog Grada i opštinskih izvorišta vode za piće.

- Radioaktivnost niti miriše, niti ima boje. Znači u jednom trenutku, ako bi takav objekat postojao, mislim da bi svi građani Novog Grada bili ugroženi nekim jednostavnim curenjem radioaktivnosti, dolaskom do vodonosnika - upozorio je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

U nastojanjima da se spriječi namjera Hrvatske ostvaren je kontakt sa Sekretarijatom Međunarodne konvencije o prekograničnom uticaju na živtonu sredinu. U novembru je sastanak u Ženevi.

- U novembru ćemo održati sastanak sa sekretarijatom ESPO konvencije u Ženevi gdje ćemo argumentovano, činjenicama obrazložiti problematiku u kojoj se nalazimo. Obrazložiti da Hrvatska vodi jedan potpuno netransparentan proces, pri tome ne poštujući nijednu od odredaba ESPO konvencije - rekao je ministar za postorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

- Nije ovo početak svih naših aktivnosti, već je urađeno dosta toga. Timovi iz oba entiteta se sastaju, kontinuirano razgovaraju i počeli su da rade na istraživanjima ovih nekih istorijskih rezultata koje imamo od ranije - navela je ministraka turizma i okoliša FBiH Nasiha Pozder.

U Ekspertskom timu BiH kažu da je Hrvatska svoja istraživanja završila i da sada radi na Studiji uticaja na životnu sredinu.

Navode da su u maju dostavili primjedbe na sadržaj studije, ali još nisu dobili zvaničan odgovor.