latinica  ћирилица
02/10/2023 |  19:12 ⇒ 21:08 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Izvještaji o Banjskoj koje je Bijela kuća dobila nisu tačni

Izvještaji koji su stizali u Bijelu kuću o dešavanjima u Banjskoj nisu tačni, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Si-En-En.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Јadranka Ilić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Јadranka Ilić)

- Prije nekoliko dana imali smo manje od 8.400, danas imamo 4.400 ljudi u toj zoni što je uobičajeno - rekao je Vučić u intervjuu za Si-En-En.

Vučić je objasnio da je 2001. godine potpisan aranžman sa NATO o pristupu Kopnenoj zoni bezbjednosti.

- Dogovoreno je da je koristimo bez ikakvih ograničenja. Uvijek smo slušali naše partnere o deeskalaciji situacije. Ne trebaju nam ratovi, mi želimo veće prisustvo Kfora, posebno na sjeveru Kosova i Metohije. To je jedan od načina na koji bi se povećala bezbjednost srpskog naroda na KiM - kazao je on.

Vučić je naglasio da nije ni podignuta borbena gotovost srpske vojske u blizini administrativne linije.

- Srbija je posljednja zemlja kojoj su bili potrebni incidenti na Kosovu i Metohiji zbog dinamike dijaloga. Svi su vidjeli da je Srbija bila konstruktivan partner, a druga strana nije uradila ništa, već postepeno etničko čišćenje - istakao je Vučić.

On je ukazao na napade na srpske civile i na smanjenje broja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini.

- Od dolaska Kurtija na vlast 10 odsto je manje Srba na KiM, a bilo je više od 420 napada na naš narod na sjeveru KiM - napomenuo je Vučić.

Na pitanje da li će predati Milana Radoičića, Vučić je rekao da će Srbija pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična djela.

- On je dostupan, na našoj je teritoriji i učinićemo šta treba - rekao je on.

Dodao je da on govori o korijenu problema, a to je da su Srbi željeli da se zaštite.

- Јa ne branim, već osuđujem ubistvo policajca, ali Srbi su hapšeni bez optužnica, izbacivani iz kuća, ZSO nije formirana još od 2013. godine, albanski režim to ne želi da sprovede u djelo - rekao je on.