latinica  ћирилица
02/10/2023 |  19:35 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Objavljena lista 50 proizvoda dostupnih kupcima po nižim cijenama u 22 marketa u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Do kraja sedmice u 22 marketa u Republici Srpskoj trgovci će istaći i obilježiti nove cijene na pojedinim artiklima. Riječ je o kampanji "Društveno odgovorni" u kojoj će kupci 50 proizvoda moći nabaviti po nižim cijenama.
Namirnice - marketi - Foto: RTRS
Namirnice - marketiFoto: RTRS

Kada potrebe prevazilaze kupovnu moć, cijene su uglavnom presudni faktor prilikom kupovine. Pedeset artikala po nižim cijenama nije zanemarivo, kažu kupci, pa će prilikom izbora obratiti pažnju na oznake akcije "Društevno odgovorni".

Pozivu Ministarstva trgovine i turizma nisu se odazvali svi, pa u kamapanji učestvuje 19 proizvođača, četiri distributera i 22 trgovca sa ukupno 50 proizvoda.

Spisak artikala je proširen sa prvobitno 15, na proizvode poput mliječnih, konditorskih i dijela mesnih prerađevina. U zvisnosti od toga ko se u lancu od proizvođača do kupca odrekao marže, ovi artikli biće jeftniji od 20 do 50 odsto.

- Samo u ova 22 marketa mogu se naći ovi proizvodi sa po nula odsto marže. Znači i dobavljači i proizvođači nemaju obavezu, niti će bez marže isporučivati svoje proizvode koji nisu dio kampanje "Društveno odgovorni" - istakao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Spisak namirnica

Spisak namirnica

Spisak namirnica

Trgovci danas nisu željeli da komentarišu akciju, jer mnogi još ne znaju koje tačno cijene treba da nivelišu. Kompletan spisak dostupan je na internet stranici Ministarstva trgovine. Udruženja potrošača podržavaju kampanju. Murisa Marić ipak smatra – spisak namirnica sa nižim cijenama trebalo je da bude duži.

- Naša očekivanja su bila daće se tu naći i drugi proizvodi iz spektra naše potoršačke korpe, osnovne životne namirnice. Da će tu biti i ulja, mnogo više proizvođača mlijeka, jaja, meso, jer to su sve proizvod koji se proizvode i na našem tržištu - istakla je Murisa Marić, iz Udruženja građana "Don" Prijedor.

Takođe, kampanji se nije pridružila nijedna pekara, pa je premijer Radovan Višković izdao nalog za podjelu određene količine brašna iz interventnih nabavki, koje će putem Crvenog krsta biti podijeljene socijalno najugroženijim stanovnicima. Oznakom "0 odsto marže" do kraja sedmice biće obilježeno 50 artikala. Oznaka "društveno odgovorni" već se nalazi u pojedinim trgovinama, a dobiće je više stotina artikala sa manjim sniženjima.