latinica  ћирилица
02/10/2023 |  19:50 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Na fakultetima u Srpskoj počela nastava u novoj akademskoj godini (VIDEO)

Na fakultetima u Srpskoj počela je nastava u novoj akademskoj godini. Na fakultetima Banjalučkog univerziteta je više od 2.000 brucoša. Na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu upisan je 1.091. student.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

U novu akademsku godinu na Eletrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, upisan je 71 brucoš. Najveći broj je na studijskom programu računarstvo i informatika.

Na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu upisan je 1091 brucoš. Na pojedinim fakultetima poput prava bilježe povećanje broja uspanih studenata do 40 odsto.

- Na Pravnom fakultetu, kako na jednoj lokaciji tako i na Palama. Pored rog studijskog programa, značajan rast bilježi i studijski program Turizam i hotelijerstvo - rekao je Vladimir Vladičić, prorektor za nastavu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

I ove godine na banjalučkom univerzitetu kažu da je broj novih studenata na nivou prethodne godine- više od 2.000.

- Što se tiče broja, ako poredimo ovu i prošlu godinu, skoro je na istom nivou. Studenti već tradicionalno iskazuju veliko interesovanje za Medicinu, Bezbjednost, Fakultet fizičkog vaspitanja - kaže Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci.

Skromniju statistiku na prvom ciklusu bilježi Poljoprivredni fakultet.

- Moramo da priznamo da kroz tri ispitna roka nije bilo veliko interesovanje za prvi ciklus, ali ono što je jasna tendencija u nekoliko poslednjih godina da mi na drugom ciklusu imamo sve veći broj studenata - istakao je Branimir Nježić.

Na Akademiji umjetnosti, u Banjaluci se tražio indeks više. Osim domaćih upisali su i studente iz regiona.

- Zaista nam je veliko zadovoljstvo što ih vidimo u tolikom broju. Interesovanje je ogromno, tako da nismo mogli da primimo sve koji su konkurisali - naglasila je Dragana Purković-Macan, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Prvi akademski čas održan je i na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, gdje je pored studijskih programa rudarstvo i geološko inženjerstvo uveden novi smjer - inženjerstvo zaštite životne sredine. Studije na Rudarskom fakultetu pohađa oko stotinu studenata.