latinica  ћирилица
02/10/2023 |  22:21 ⇒ 03/10/2023 | 09:35 | Autor: RTRS

DRUGI UGAO: Trenutna situacija na Kosmetu odgovora samo Prištini, nikako Beogradu (VIDEO)

Novinar iz Gračanice Živojin Rakočević izjavio je da je sjever Kosmeta okupiran te da je položaj Srba izrazito težak. Ovakva situacija na Kosmetu u ovom trenutku jedino je odgovarala Prištini, a nikako Beogradu, zaključak je sagovornika dijaloške emisije "Drugog ugla".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

- Banjska je zapravo simbol hiljadu neriješenih slučajeva. Hiljadu incidenata u kojima se gomila nepravda. Srbi na sjeveru KiM su potpuno izbačeni iz života i moraju da se prilagode na geto uslove života u kojima žive Srbi južno od Ibra - naglasio je Živojin Rakočević, predsjednik UNS, novinar i književnik iz Gračanice.

Mitar Kovač, predsjednik Evroazijskog bezbjednosnog foruma, ističe da je Priština do detanja pripremalo ovu operaciju.

- Sve ono što se nažalost desilo dolje sa vojno-policijskog aspekta, promašena operacija i kao da je vođena rukom tih obavještajnih službi pa i samih Albanaca. Puno je indikatora koji govore o tome da je političko i policijsko rukovodstvo u Prištini do detalja znalo kretanje, operaciju, razmještaj, opremljenost, obučenost ovih pobunjenika-ustanika - rekao je Kovač.

Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, ističe da Kosovo nema obrise pravne države.

- Kosovo kao država, ono je zaista vrlo malo država. Više je to jedna krimogena struktura i kad pogledate posljednje, ne samo posljednje informacije o provaljivanju u puteve droge, puteve kriminala itd. čak ide i do samih njihovih ministara. Prema tome nisam siguran da njima odgovara mir - naglasio je Šolaja.

Istoričar Aleksandar Raković naglašava da je namjera Kurtija i njegovog režima da što više Srba ode sa Kosmeta.

- Srbija u ovom momentu može da diplomatskim putem ukazuje šta se dešava na Kosmetu. Najvažnije da budemo strpljivi, jer osjeća se duh promjena u cijelom svijetu - kaže Raković.