latinica  ћирилица
03/10/2023 |  08:39 ⇒ 10:33 | Autor: Agencije

Drecun: Pojačanje snaga KFOR-a biće usmjereno ka administrativnoj liniji

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da će pojačanje snaga KFOR-a biti usmjerena ka administrativnoj liniji i da Kfor nije bio zadovoljan tom odlukom, jer ona znači da će preuzeti poslove koje je do sada na sjeveru obavljala tzv. kosovska policija.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

On je, povodom najave da će novi broj vojnika britanskog i njemačkog kontingenta Kfora biti raspoređen na KiM, za Kosovo onlajn rekao da je to bio zahtjev Beograda.

- Beograd je sam tražio da se poveća broj pripadnika Kfora na sjeveru KiM i da poslove koji sada obavljaju pripadnici specijalizovanih, militarizovanih jedinica na sjeveru, a koje isključivo terorišu Srbe, preuzme KFOR - rekao je Drecun.

Podsjetio je da KFOR nije odreagovao na taj zahtjev Beograda.

- Naravno, iz komande Kfora nisu zadovoljni zahtjevima Beograda da preuzmu poslove koje obavlja takozvana kosovska policija, ali je očigledno u štabu NATO donesena odluka da se zbog aktuelne situacije poveća broj pripadnika Kfora, da određene zemlje daju dodatne snage koje su pripremljene u rezervi kada to potrebe zahtijevaju. Imajući u vidu da politički zapad, odnosno NATO, a samim tim i komanda Kfora, smatraju da su tragični događaji u Banjskoj zapravo neka vrsta terorističkog akta, oni postepeno sve više, nažalost, upiru prst u zvanični Beograd, i ako imamo priznanje osobe koja je organizovala tu grupu, pripremila i ušla sa tom grupom i ako je rečeno da država Srbija sa tim nema veze. U NATO smatraju da treba da pojačaju svoje prisustvo i to posebno uz administrativnu liniju da bi zatvorili sve moguće pravce za eventualno ubacivanje novih takvih grupa - navodi Drecun.

Ističe da će pojačanje koje stiže biti, prije svega, usmjereno na obezbjeđivanje administartivne linije.

- Tako da će to pojačanje koje stiže biti prvenstveno usmjereno ka administrativnoj liniji, a to jednostavno sve ove druge aktivnosti koje su policijske prirode prepušta takozvanoj kosovskoj policiji i sebe svrstava u neki treći bezbjednosni prsten na Kosovu i Metohiji. Prva je Britanija odlučila da pošalje dio bataljona od 200 ljudi da bi pojačali prisustvo. Vidimo da Njemačka otvara mogućnost da pošalje dodatne snage i mislim da su u pripremi i neke druge snage kao što su recimo turske i još nekih zemalja - kaže Drecun.

NATO će sada, kako navodi, iskoristiti situaciju da pojača prisustvo Kfora na administratuvnoj liniji da bi spriječili, kako oni kažu, pokušaje nove destabilizacije.

- To će biti neka vrsta zaštite za Aljbina Kurtija i njegove militarizovane policijske jedinice da može nesmetano da obavlja teror pod izgovorom vršenja nikle antiterorističke akcije koje je on proglasio na cijelom sjeveru Kosova - istakao je Drecun.

Izvor: kosovo-online.com