latinica  ћирилица
03/10/2023 |  08:52 ⇒ 09:00 | Autor: RTRS

Sokolac na promociji projekta solarnih krovova u Kragujevcu (FOTO)

Grad Kragujevac bio je domaćin dvodnevne radionice "Uključi Sunce" sa ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi između predstavnika lokalnih samouprava i njihovih partnera iz civilnog sektora na temu "Kako stimulisati stvaranje energetskih zajednica kroz promovisanje solarnih krovova".
Sokolac - Solarni krovovi - Foto: Ustupljena fotografija
Sokolac - Solarni krovoviFoto: Ustupljena fotografija

Riječ je o završnom događaju koji objedinjuje dva projekta "SCCALE 20-30-50" i "Balkan Solar Roofs".

Radionica je obuhvatila predstavnike 40 gradova bivše Јugoslavije. Sokolac je jedan od 25 gradova pratilaca ovog projekta.

Nosioci ovog pilot projekta su pored Kragujevca, gradovi Poreč i Mostar, a sve se odvija u okviru Evropske inicijative za klimu njemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost.

Sokolac - Solarni krovovi (Foto: Ustupljena fotografija)

Projektom se pokreće solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća za korišćenje energetskog potencijala solarne energije, odnosno da koriste energiju sunca.

Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahtijeva posebne preduslove za proizvodnju struje iz ovog obnovljivog izvora.

Program ima za cilj da omogući i inspiriše 500 novih instalacija solarnih krovova u balkanskim gradovima do 2024. godine.

Sokolac - Solarni krovovi (Foto: Ustupljena fotografija)

Tehničku podršku pruža organizacija ZEZ – Green Energy Cooperative sa sjedištem u Zagrebu, a strateški partner na projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sarajevu.

Sokolac je jedna od najaktivnijih opština u Republici Srpskoj i BiH na polju podizanja građanske svijesti o značaju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Pored učešća u ovom projektu u formi pratioca, Sokolac sa gradom Mostarom jedini iz BiH sa njemačkim partnerima iz GIZ-a radi na uspostavljanju "Zajednice obnovljivih izvora energije".

Najvažniji projekat iz ove oblasti predstavlja izgradnja solarne elektrane "Sokolac 100 MW" za koju je raspisan javni poziv za dodjelu koncesije, a vrijednost investicije je više od 100 miliona evra.