latinica  ћирилица
03/10/2023 |  10:29 ⇒ 11:19 | Autor: Agencije

Sijarto odbacio navode o miješanju Moskve u izbore u Slovačkoj

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbacio je optužbe o navodnom miješanju Rusije u parlamentarne izbore u Slovačkoj, rekavši da Brisel sve političare koji ne prate "evropski liberalni mejnstrim" naziva "ruskim špijunima".
Peter Sijarto (Foto: EPA/DUMITRU DORU) -
Peter Sijarto (Foto: EPA/DUMITRU DORU)

- Kada patriotski političar ili politički savez, koji stavljaju nacionalne interese na prvo mjesto i protive se liberalnom mejnstrimu Brisela, pobijede na izborima ili imaju barem šansu da učestvuju u njima, Brisel odmah počne da vrši pritisak i napade i da ih etiketira - rekao je Sijarto za mađarski list "Mađar nemzet".

Sijarto je istakao da je evropski politički diskurs pao na nivo da ruskim špijunima naziva sve one koji nisu spremni da se priključe evropskom mejnstrimu i šalju oružje Ukrajini.

Šef mađarske diplomatije pozdravio je pobjedu slovačkog premijera Roberta Fica na izborima i naveo da se Fico otvoreno drži stava bliskog onom u mađarskoj Vladi u vezi sa najvažnijim pitanjima mira, migracije i odbijanja da se promoviše "džender propaganda".

Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče predstavnika ruske diplomatske misije u vezi sa njegovim izjavama o "miješanju" SAD pred parlamentarne izbore u Slovačkoj, koji su održani u subotu, 30. septembra. Slovačka je ocijenila da je to bilo miješanje Moskve u izborni proces, što je odlučno odbacila Ambasada Rusije u Bratislavi.