latinica  ћирилица
03/10/2023 |  11:06 | Autor: SRNA

Anđelković: Otvara se prostor da Srpska dobije snažne saveznike

Saradnja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i njegovo djelovanje na spoljnopolitičkom planu pokazuju da predsjednik Srpske višeslojno razvija odnose, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Dodik ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom, a sa druge strane i na Zapadu ima jake partnere. Da je Republika Srpska konfrontirana sa Zapadom u celini, imala bi ogroman problem. Ali, ovako, kada uz sebe ima Mađarsku i u većoj ili manjoj meri i političare iz drugih zemalja, pritisak Amerike i onih država Zapada koje potpuno podržavaju hegemonističke zahteve Sarajeva je potpuno relativizovan - objasnio je Anđelković.

On je rekao da se pobjedom Roberta Fica u Slovačkoj otvara prostor da ta relativizacija zapadnog pritiska bude još veća, odnosno da Republika Srpska dobije snažne saveznike.

Anđelković smatra da sastanak Dodika sa mađarskim premijerom ukazuje na nove smjerove saradnje, koji će biti od velike koristi za Srpsku i njeno jačanje.

To se, pojasnio je, može da zaključi iz Dodikove najave intenziviranja saradnje sa budućom vladom Fica u Slovačkoj i mogućeg jačanja suverenističkog bloka u Evropi.

- Pobeda Fica i potencijalno formiranje vlade u Slovačkoj sa njim na čelu otvara mogućnost da u EU ojača suverenistički blok, a Republika Srpska u tom bloku ima svog partnera - izjavio je Anđelković za Srnu.

On je istakao da mnogi od Mađarske, Slovačke pa nadalje u suverenističkim krugovima veoma cijene ponašanje Republike Srpske i Dodika.

- Oni smatraju da kada jedan entitet tako snažno može da se bori za suverenost, to treba da bude pokazatelj šta mogu da rade već suverene države, koje zbog svojih kukavičkih elita vrlo često popuštaju - ukazao je Anđelković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da je Mađarska važan partner Republike Srpske koji razumije njenu poziciju. Orban je za odnose Mađarske i Republike Srpske rekao da su odlični i da dvije strane čine sve da ojačaju saradnju.

Dodik i Orban razgovarali su i o pobjedi Fica na parlamentarnim izborima u Slovačkoj i o potrebi međusobnog intenziviranja saradnje i u političkom i ekonomskom pogledu.