latinica  ћирилица
03/10/2023 |  11:12 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Godišnjica "Halijarda-vazdušni most"; Dodik: Srpski narod u teškim okolnostima spasavao Amerikance (FOTO/VIDEO)

U mjestu Boljanić kod Doboja obilježeno je 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard-vazdušni most".
Obilježavanje Hilijard - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Obilježavanje HilijardFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar kulture Srbije Maja Gojković kao izaslanik predsjednika te zemlje danas su u Boljaniću kod Doboja položili vijence u znak sjećanja na junaštvo i žrtve pripadnika Јugoslovenske vojske u otadžbini u spasavanju savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" prije 79 godina.

Obilježavanje - Halijard (Foto: RTRS )

Dodik je poručio da je srpski narod tada u teškim okolnostima spasavao Amerikance.

- Da su piloti pali na muslimansku ili hrvatsku teritoriju, bili bi pogubljeni ili predati Nijemcima. I to nas razlikuje i tada, a i sada. To su sve činjenice - izjavio je Dodik.

Istakao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ostrašćeno mrzi Srbe.

- On nije došao i ne želi ovo da vidi. I ne mora, ali činjenice se ne mogu sakriti - naveo je Dodik.

Izaslanik predsjednika Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sjećanje, slavu, čast i požrtvovanost Srba.

Ona je istakla da se ne smije dovesti u pitanje ta žrtva i marginalizaciju sjećanja na Halijard.

Milorad Dodik, obilježavanje Halijard (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja)

Predsjednik Fondacije DŽon Kapelo rekao je da je Boljanić podsjetnik na ljudsku čast, žrtvovanje i solidarnost u veoma teškim ratnim okolnostima, što povezuje dva naroda, srpski i američki.

On je izrazio zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota i zahvalio generalu Mihailoviću, Јugoslovenskoj vojsci u otadžbini i četničkom pokretu, te srpskom narodu koji su pomogli saveznicima rizikujući živote.

 Republika Srpska ne koketira sa nacistima i fašistima, već njeguje patriotska osjećanja i sjeća se onih koji su se zajedno sa Srbima borili protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić povodom 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most".

- Republika Srpska danas ne koketira sa nacistima i fašistima bez obzira na promjenu međunarodnih istorijskih okolnosti i nalazi se na istim pozicijama i zastupa isti politiku i prema nacizmu i prema fašizmu - rekao je Stevandić u Boljaniću kod Doboja gdje je danas prisustvovao obilježavanju 79 godina od ove akcije koju su sprovele snage Јugoslovenske vojske u otadžbini.

Maja Gojković, obilježavanje Halijard (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja)

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da su Boljanić, grad Doboj i Republika Srpska slobodarski primjer hrabrosti i čestitosti, uvijek na pravoj strani istorije.

Vaskrsija Јanković, koji je sjećanje na taj period i priče savremenika kao koautor pretočio u monografiju "Spasavanje savezničkih avijatičara", izdvojio je kao najdraži momenat tih događaja taj što su avijatičari bili zadovoljni pažnjom i brigom mještana u okolnostima ratne oskudice i manjka hrane i namirnica.

Vijence su položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici Fondacije "Halijard", Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i zamjenik Ministarstva odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, te grada Doboja.

Počelo onilježavanje 79. Godišnjice akcije "Halijard - vazdušni most" (Foto: RTRS)

Pripadnici Јugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, u Srbiji su spasili više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.

Predsjednik Milorad Dodik istakao je ranije da je akcija "Halijard" herojski podvig naših predaka i još jedna potvrda da su Srbi uvijek bili na strani pobjednika i antifašista.