latinica  ћирилица
03/10/2023 |  11:55 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Objekat u izgradnji UKC-a velika stvar za zdravstveni sistem u Srpskoj (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obišao je gradilište objekta Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti.
Objekat u izgradnji UKC-a, obišli Šeranić i Đajić - Foto: RTRS
Objekat u izgradnji UKC-a, obišli Šeranić i ĐajićFoto: RTRS

Cilj projekta je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti unutar UKC-a koji će služiti za smještaj pacijenata na dužem liječenju, kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata.

Objekat će raspolagati sa 360 kreveta za duži smještaj, i to Onkologija 190 ležaja, Hematologija 90 ležaja i 80 ležaja za palijativnu njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti.

- Ono što je vrlo važno, a to su predusolovi koje smo stekli kroz sam zakon zdravstvene zaštite. Četvrti sprat ovog objekta koji predstavlja palijativnu zdravstvenu njegu, nešto što ćemo svakako u velikom kapacitetu imati za one pacijente koji se nažalost nalaze u terminalnoj fazi bolesti i kojima je tada potrebna određena vrsta njege - naveo je Šeranić.

U UKC-u Republike Srpske u Banjaluci u toku je izgradnja novog objekta namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, s obzirom na konstantan rast broja oboljelih i nedovoljne kapacitete bolničkog smještaja.

- Ovo jeste veoma bitna klinika za stanovnike Republike Srpske, za najteže naše bolesnike i, nažalost, svuda u svijetu pa i kod nas je veliki porast malignih oboljenja i dočekujemo ih spremno ovdje - rekao je direktor UKC Srpske Vlado Đajić.