latinica  ћирилица
03/10/2023 |  12:31 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Fond za dječiju zaštitu: Novčana podrška za djecu i porodice povodom "Dječije nedjelje"

U skladu sa Programom koje je donijelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obilježava se "Dječija nedjelja" u Republici Srpskoj u 2023. godini, saopšteno je iz Fonda za dječiju zaštitu.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: RTRS
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: RTRS

Cilj je podsticanje i organizovanje raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih djeci i preduzimanja drugih mjera za unapređenje razvoja dječije zaštite

Manifestacija "Dječija nedjelja" održaće se u periodu od 02 do 08. oktobra 2023. godine, pod zajedničkim sloganom: "Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo".

Tokom trajanja "Dječije nedjelje" Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske je uzeo aktivno učešće i dao svoj doprinos unapređenju društvene brige o djeci i porodicama sa djecom u Srpskoj.

Fond za dječiju zaštitu obezbijedio je novčanu podršku za porodice korisnike prava na dodatak na djecu čiji je razvoj osujećen nepovoljnim porodičnim, socijalnim i zdravstvenim prilikama, i to za djecu pod starateljstvom; porodice sa troje i više djece sa smetnjama u razvoju i novorođene trojke u periodu od "Dječije nedjelje 2022. godine" do "Dječije nedjelje 2023.godine".

Za pomenute kategorije novčana podrška će se izvršiti 03. oktobra 2023.godine.

Takođe, obezbijeđene su nagrade za djecu iz ЈU Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" i Udruženje građana "Dajte nam šansu – Zvjezdice", čiji su likovni radovi proglašeni najboljim (prva tri mjesta) u pripremnim aktivnostima obilježavanja Dječije nedjelje, odnosno izrade idejnog rješenja plakata povodom održavanja Dječije nedjelje.

Isto tako, podržaće se ustanove i organizacije koje su u prethodnom periodu realizovale aktivnosti u cilju unapređenja položaja djece vulnerabilnih kategorija.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske pripremljen je promotivni plakat povodom obilježavanja "Dječije nedjelje" koji je dostavljen javnim ustanovama i nevladinim organizacijama, u čijem su fokusu djeca sa područja Srpske.

Cilj obilježavanja pomenutih aktivnosti, na nivou republičkih ustanova, su promocija, edukacija, očuvanje i unapređenje zdravlja djece, obrazovanja, inkluzivnog obrazovanja, vaspitanja, kulture i sporta, zaštita djece bez roditeljskog staranja, te zaštita djece od svih oblika nasilja.