latinica  ћирилица
03/10/2023 |  12:45 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Nosović: Nećemo odustati od obilježavanja mjesta stradanja Srba u FBiH

Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od postavljanja spomen-obilježja na mjestima gdje su Srbi stradali i gdje su postojali logori za Srbe u proteklom ratu na području Federacije BiH, poručio je predsjednik Saveza Anđelko Nosović.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

- Ne dozvoljavaju nam da postavimo spomen-obilježje stradalim Srbima u Vozući, stradalim pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj i u Tuzlanskoj koloni - rekao je Nosović Srni.

On je podsjetio da je nekoliko puta srušen postavljeni krst na Zlatištu iznad Sarajeva, oskrnavljeno spomen-obilježje stradalim Srbima u Kazanima kod Sarajeva, kao i Šušnjar i Garavice kod Bihaća.

Nosović je ukazao da osporavaju Srbima i postavljanje slika srpskih žrtava u Srebrenici.

- Svjesni smo da u posljednje vrijeme međunarodna zajednica uz pomoć "domaćih satelita" Bošnjaka i Hrvata na sve načine pokušava da degradira Republiku Srpsku, da unizi njeno postojanje, te da srpski narod omalovaži, a time i srpske žrtve u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu - istakao je Nosović.

Nosović kaže da FBiH ne dozvoljava Srbima da obilježavaju svoja stratišta bilo kakvim natpisom ili podizanjem spomen-obilježja na mjestu stradanja.

On je poručio da Srbi neće odustati od dokazivanja istine o razmjerama stradanja srpskog naroda u proteklom ratu u FBiH.

- Sada nam osporavaju međuentitetsku granicu koja je postavljena i garantovana Dejtonskim sporazumom. Bez obzira kako neko želi da tumači tu granicu, ona je u Dejtonskom sporazumu postavljena kao granica - rekao je Nosović.

Nosović je upitao kako je moguće da je nekima u Sarajevu sporno to što je u Dejtonu dogovoreno da entitetska policija i Oružane snage ne mogu da prelaze preko jedne ili druge strane entitetske granice bez dozvole vlasti entiteta, dok srpskim udruženjima u FBiH osporavaju pravo da postave spomen-obilježja na graničnim ili pograničnim mjestima stradanja Srba.