latinica  ћирилица
03/10/2023 |  13:26 | Autor: SRNA

"Posvetiti više pažnje radnicima u realnom sektoru"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da radnici u javnoj upravi imaju dobre plate i dobar standard, te da više pažnje treba posvetiti radnicima u realnom sektoru.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Dodik je napomenuo da je više od 25 odsto radnika u upravi višak.

- Ali, razumjeli smo da ne treba sada da se bavimo politikom otpuštanja jer ljudima u ovim teškim vremenima treba omogućiti kakva-takva primanja - rekao je Dodik novinarima u Boljaniću kod Doboja.

Komentarišući zahtjeve pet granskih sindikata koji su prošle sedmice izneseni na protestima u Banjaluci, Dodik je napomenuo da plate koje radnici u javnoj upravi trenutno imaju su i dio solidarnosti sa drugim građanima Srpske.

- To što neki iz sindikata to ne shvataju, to je drugo pitanje - rekao je Dodik.

Rekao je da broj okupljenih na protestu najbolje govori šta ljudi misle o tome.

- Protest koji je najavljivan više od mjesec dana, završio se okupljanjem 227 ljudi, zajedno sa članovima policija u civilu. To govori kolika je snaga tog sindikata - istakao je Dodik.

Napomenuo je da je rukovodstvo Srpske uvijek spremno na razgovore i pregovore o platama radnika.

- Pokušali smo i sa njima da radimo, ali su nam to vratili na način da su sporazum predstavili na drugačiji način nego što to jeste. Tražilo se jedno povećanje od pet odsto, zatim jedno od deset odsto i linearnu isplatu od 100 KM. Sve smo isplatili i rekli da ćemo u narednom periodu, čim se stvore okolnosti da se mogu povećati plate, to i učiniti - pojasnio je Dodik.

On je naveo da je danas prosječna plata u Srpskoj 640 evra, te podsjetio da je 2006. godine, kada je došao na vlast, bila 100 evra.

- Ovo društvo napreduje i naravno da želimo da platimo radnike i da ih zadržimo ovde, ali postoje objektivne okolnosti šta se može ili ne može učiniti. Nećemo ugroziti bilanse u Republici kako bismo udovoljili zahtjevima određenih sindikalaca koji pokušavaju da budu političari - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je stabilna i završila je svoj budžetski okvir do nove godine, zahvaljujući pomoći Vlade Srbije koja je dogovorena u nekim ranijim periodima.