latinica  ћирилица
03/10/2023 |  13:54 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Više novca za prava iz sistema socijalne, dječije i porodične zaštite

Vlada Republike Srpske za prava iz sistema socijalne, dječije i porodične zaštite svake godine izdvaja više novca i za ovu godinu za prava korisnika socijalne zaštite koja se finansiraju iz budžeta Republike planirano je 49,2 miliona KM, a za sva prava iz oblasti dječije zaštite više od 140 miliona KM, rečeno je u Vladi.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Vlada Srpske kontinuirano izvršava svoje obaveze, a posebno vodi računa o osjetljivim kategorijama društva, te sistemskim mjerama pruža podršku i unapređuje njihov položaj - naveli su iz Vlade.

S obzirom na to da je porasla osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, prava na novčanu pomoć i prava na ličnu invalidninu u Republici Srpskoj, u ovoj godini ova primanja uvećana su za oko 13 odsto.

Kada je riječ o davanjima po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske, u prvih pola godine za novčanu pomoć, dodatak za pomoć i njegu drugog lica, zdravstveno osiguranje korisnika nekih prava, izjednačavanje mogućnosti djece i omladine sa smetnjama u razvoju i ličnu invalidninu iz republičkog budžeta isplaćeno je 26,6 miliona KM.

Za oko 7.000 korisnika prava na ličnu invalidninu iz budžeta Republike Srpske za šest mjeseci isplaćeno je više od sedam miliona KM, dok je za oko 32.000 korisnika prava za pomoć i njegu drugog lica iz budžeta Republike Srpske izdvojeno 16,6 miliona KM. Za korisnike prava na novčanu pomoć mjesečno se u prosjeku izdvoji nešto više oko 380.000 KM.

Prema Zakonu, sredstva za finansiranje prava na ličnu invalidninu obezbjeđuju se u budžetu, a sredstva za finansiranje prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica se obezbjeđuju u budžetu i budžetima jedinica lokalne samouprave prema omjeru 50 odsto u budžetu Republike i 50 odsto u budžetima jedinica lokalne samouprave.

U prvoj polovini ove godine za prava iz oblasti dječije zaštite koje isplaćuje Јavni fond dječije zaštite Republike Srpske izdvojeno je oko 70 miliona maraka.

Pravo na materinski dodatak ostvarile su 4.533 porodice, a isplaćeno je više od 11 miliona KM, dok je za opremu novorođenčeta u Republici Srpskoj za 4.072 majke izdvojeno oko dva miliona KM. Za prvih šest mjeseci za dodatak na djecu izdvojeno je 17,8 miliona KM, a ovo pravo ostvarilo je ukupno 20.456 porodica.

Iz Vlade su podsjetili da su od 2022. godine uvedena nova i unaprijeđena ranija prava iz dječije zaštite.

- Prvi put je uvedeno pravo na dodatak na djecu za prvorođeno dijete, značajno su povećani iznosi ostalih dodataka na djecu, naknada za opremu za novorođenče je udvostručena sa 250 na 500 KM, a naknada za roditelja njegovatelja je uvećavana nekoliko puta i za 2023. godinu iznosi 650 KM. Pravo naknade roditelju-njegovatelju u Republici Srpskoj ostvaruje 652 korisnika - naveli su iz Vlade za Srnu.

Iznosi prava na dodatak na djecu u ovoj godini povećani su za oko 20 odsto, te dodatak na prvorođeno, drugorođeno i četvrtorođeno dijete iznosi 117 KM. Dodatak na trećerođeno dijete povećan je na 169 KM, a dodatak za osjetljive kategorije djece poput djece sa smetnjama u razvoju i djece korisnika prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć iznosi 208 KM.

Najviše novca putem Јavnog fonda dječije zaštite izdvaja se za refundaciju naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva. Za prvih šest mjeseci za ovu namjenu izdvojeno je 33,8 miliona KM. Korisnicima prava na refundaciju naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva, odnosno poslodavcima Republika Srpska refundira 100 odsto bruto plate nakon izvršene isplate naknade plate.

- Ove mjere su dio opredjeljenja Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da se pruži podršku djeci i porodicama, kao i da se poboljšava njihov materijalni položaj - istakli su iz Vlade Republike Srpske.