latinica  ћирилица
03/10/2023 |  14:21 ⇒ 14:24 | Autor: TANЈUG

Firenca zabranjuje stan na dan u istorijskom jezgru grada

Firenca, jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, zabranila je nova kratkoročna iznajmljivanja stanova u istorijskom jezgru grada, na platformama kao što je Airbnb, a odluka je donesena kao posljednji pokušaj lokalnih vlasti da obezbijede više prostora za život lokalnog stanovništva.
Firenca (Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini, ilustracija) -
Firenca (Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini, ilustracija)

Prema novim pravilima, vlasnicima stanova koji su ih iznajmljivali turistima kao stan na dan odobravanju se određene poreske olakšice ako odustanu od dosadašnjeg načina iznajmljivanja stanova i vrate se uobičajenom, dugoročnom, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Firence Dario Nardela, rekao je da je Grad odlučio da djeluje na ovaj način kako bi regulisao ovaj dio sektora nekretnina.

- U 2016. godini imali smo nešto manje od 6.000 stanova na Airbnb, danas skoro 14.378 - rekao je gradonačelnik i podsjetio da su prosječne mjesečne stanarine skočile za 42 odsto. Ove godine cijene su porasle za 15,1 odste, rekao je Nardela.

Prema njegovim riječima, 40.000 žitelja Firence koji žive u centru  žale se da se osećaju kao da žive ne u kući ili stanu, već u hotelu, hostelu ili apartmanskom kompleksu.

Nardela je, kako podsjeća Rojters član Demokratske partije lijevog centra, dio opozicije na nacionalnom nivou. Kao i u drugim evropskim zemljama, sprega niskih plata, nestašice imovine, kratkoročni najam za odmor i visoka inflacija podstakli su stambenu krizu u Italiji, kojom su posebno pogođeni radnici i studenti.

Slični problemi postoje i dalje sa Njujorkom i pooštravanjem propisa o kratkoročnom najmu.

Marko Stela, regionalni koordinator stranke Forca Italija koja je dio desničarske vladajuće koalicije, najavio je da će podnijeti žalbu Upravnom sudu.

Lorenco Fanjoni, predsjednik udruženja preduzetnika koji iznajmljuju nekretine turistima, smatra da su novi propisi potpuno pogrešni i da se kose sa logikom tržišta.

Airbnb nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Centralna vlada u Rimu radi na predlogu zakona koji bi, prema medijskim izvještajima, zahtijevao minimalni boravak od dvije noći u istorijskim gradskim jezgrima i opštinama sa velikim brojem turista.

Svaki stambeni objekat koji se iznajmljuje turistima trebalo bi da ima nacionalni identifikacioni kod za pomoć u praćenju i regulisanju.

Oni koji se ne povinuju, rizikuju kaznu do 5.000 evra.