latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:13 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Pripremno ročište za postupak protiv roditelja dječaka koji je počinio masovno ubistvo

Pripremno ročište pred parnični postupak protiv roditelja dječaka koji je u maju ubio devet vršnjaka i čuvara u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", zakazano je za 20. oktobar u Višem sudu u Beogradu.
OŠ "Vladislav Ribnikar" (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC) -
OŠ "Vladislav Ribnikar" (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC)

Tužbu je podnijelo ukupno 27 tužilaca - članova porodica žrtava, a tuženi su maloljetnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li će prihvatiti tužbeni zahtjev, javio je RTS.

Tužba je podnesena u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Protiv dječakovog oca u toku je i krivični postupak koji je u fazi istrage pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dječakove majke Viši sud u Beogradu donio je rješenje o privremenoj mjeri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi postupak protiv oca dječaka zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, dok je maloljetnik krivično neodgovoran, jer u trenutku masakra nije imao navršenih 14 godina.