latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:30 | Autor: RTS

Mala lavica Kiki sve je lošijeg zdravlja

Zdravlje male lavice Kiki, koja je 21. septembra pronađena na Čantavirskom putu u Subotici i potom prebačena u prihvat Zoološkog vrta Palić, svakim danom je sve lošije, kažu nadležni.
Beba lav (Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER) -
Beba lav (Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER)

Laboratorijski nalazi, koji su ponavljani svaki drugi dan od kada je došla u prihvat, pokazuju da njeni unutrašnji organi počinju da otkazuju.

- Ona je primljena sa puno vezanih problema. Endo i ekto parazite smo uspjeli brzo da eliminišemo, sanirana je i povreda butne kosti, a ograničeno joj je kretanje da se ne bi naprsnuća na zadnjim nogama dalje otvarala. Ono što nikako nije bolje je stanje njenih bubrega i jetre. Lavica je počela da jede što nam je dalo nadu da će se i oporaviti, ali poslije nekoliko dana potpuno je prestala da uzima hranu, zbog čega joj je ponovo uvedena infuzija. Tako da, u posljednja dva dana, ona svu snagu dobija preko infuzije - rekla je direktorka Zoo vrta, Sonja Mandić Mandićeva.

Kako navode u zoo-vrtu, maloj lavici su od prvih dana ambulantnog liječenja uvedene terapije koje ne oštećuju funkcije jetre i bubrega, jer jaki lijekovi i terapije to mogu da učine.

- Data joj je kombinacija terapija koju su osmislili veterinari iz palićkog zoo-vrta i drugi veterinari iz naše zemlje, oni koji imaju veliko iskustvo u radu sa lavovima, s obzirom da su zaposleni u međunarodnim organizacijama u Јužnoafričkoj Republici i u još jednom prihvatilištu za lavove iz Holandije. Ta terapija služi da joj se umanje bolovi, da se smanje upale u organizmu, a da funkcija bubrega ne bude dodatno narušena. Nažalost, u konkretnom slučaju, ne djeluje da je to dovoljno - rekla je Mandićeva.

Prema njenim riječima, još pri samom prijemu lavice, bilo je teško reći u kakvom su joj tačno stanju unutrašnji organi.

- Možemo samo da pretpostavimo jer je u pitanju lav koji je sa svojih pet mjeseci imao samo devet i po kilograma kada je pronađen. Dakle to je jedna teško pothranjena životinja, koja je duži vremenski period držana u neadekvatnim uslovima. Јako je teško vratiti je sa "ivice", na koju je neko gurnuo - navela je Mandićeva.

Ona je dodala da svi treba da napokon postanemo svjesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi.

- Јako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko mjeseci razonode vrijedno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživjela od strane "ljudi" koji žive među nama - naglasili su iz zoo-vrta Palić.