latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:40 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Mještani ugljevičkih sela protestovali ispred opštinske uprave (FOTO/VIDEO)

Uništeni seoski putevi, prekidi u isporuci električne energije, uništeni vodovodi usljed klizišta - razlozi su zbog kojih su mještani nekoliko ugljevičkih sela protestovali ispred opštinske uprave u Ugljeviku.
Ugljevik protesti - Foto: RTRS
Ugljevik protestiFoto: RTRS

Rukovodstvo opštine je obećalo privremeno rješenje u vodosnabdijevanju, a za ostale infrastrukturne radove lopticu odgovornosti prebacili su na RiTE Ugljevik. Iz ugljevičkog eneregetskog giganta isti odgovor - uradiće što je u njihovoj nadležnosti, ali odgovornost nije samo na njima.

Pojačana klizišta u posljednje vrijeme, a usljed dugogodišnjeg iskopavanja uglja u ovom dijelu opštine Ugljevik prekinula su vodosnabdijavanje, uništila puteve, izazvala prekide u isporuci električne nergije. Mještani Mezgraje, Starog Ugljevika, Falčića, Јablana protestovali su ispred opštinske uprave, tražeći njihovu odgovornost.

Foto: RTRS

Načelnik opštine Vasilije Perić obećao je privremena rješenja njihovih problema, istučući da za trajno rješenje nije adresa opštinska uprava, nego RiTE Ugljevik.

- Pošto je vodovod prekinut dogovirili smo se da RiTE Ugljevik izdvoji sredstva i da to našem komunalnom preduzeću koje će riješiti bar privremeno pitanje vodosnabdijevanja. Kada su u pitanju poslovi vezani za iskopavanje uglja potrebno je probleme eksproprijacije i infrastrukture rješavati na vrijeme ali ništa nije na vrijeme rješavano od starne rukovodstava RiTE Ugljevik - istakao je Perić.

Nakon prepirki sa načelnikom opštine, mještani su se na njegov prijedlog uputili u sjedište RiTE Ugljevik gdje su obavili razgovor sa tamošnjim rukovodstvom. Direktor Diko Cvjetinović prebacio je lopticu odgovornosti na opštinu Ugljevik. Tvrdi da je problem star deceniju i da ga je on naslijedio.

Foto: RTRS

- Moram biti iskren da svoj posao u prethodnom periodu nije radilo rukovodstvo RiTE Ugljevik, ali isto tako i lokalna zajednica. Lokalna zejdnica dobije projekat rudarskih radova, upozna se s tim, usvoji ga i na osnovu projekta planira izmještanje svih puteva, struje, vode a naravno da Rudnik to finansira - ističe Cvijetinović.

Cvijetinović je dodao da su već počeli radovi na izmještanju vodovoda, određenog broja elektro stubova i saniranju putnih pravaca u ovim selima.

To su privremena rješenja, a na trajnim se moraju svi skupa značajnije angažovati u narednih nekoliko mjeseci, obećao je on.