latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:51 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Košarac: Dio strukture u FBiH zadojen narativom koji nameću stranci

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da sa partnerima u vlasti na nivou BiH nema dogovora o važnim stvarima jer je dio strukture iz FBiH zadojen narativom koji nameće dio međunarodne zajednice i američki ambasador.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, istakao je da je to osnovni problem, jer se ne može raspravljati ni o jednom od zakona na Savjetu ministara sve dok radna grupa za pravosuđe ne predloži zakon o Ustavnom sudu i zakon o prestanku mandata stranih sudija u ovom sudu.

On je naveo da radna grupa još nema finalni dokument iz oblasti pravosuđa, a davno je dobila prijedlog Republike Srpske i SNSD-a.

Košarac je rekao da niko iz Republike Srpske ne bježi od implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da je SNSD na sastancima sa partnerima u vlasti na nivou BiH jasno rekao da je za sprovođenje ovih prioriteta u paketu.

- U tom trenutku partneri iz FBiH nisu imali stav američkog ambasadora niti bilo koga drugog u Sarajevu, nisu htjeli da kažu šta hoće i onda su ušli u varijantu parcijalnog donošenja određenih propisa - rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je dodao da ostaje pri stavu kada je u pitanju 14 prioriteta, apostrofirajući zakone o Ustavnom sudu i prestanku mandata stranim sudijama u ovoj pravosudnoj instituciji.

Košarac je rekao da dio partnera u vlasti na nivou BiH ne daje adekvatan odgovor na pitanja predstavnika Republike Srpske o važnim pitanjima u BiH.

- Kada smo razgovarali o presudi Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa konstitutivnošću, nismo dobili adekvatan odgovor. U trenutku kada smo rekli - evo deklaracije o suverenitetu da nema OHR-a i stranaca, opet nismo dobili odgovor -  rekao je Košarac.

On je naveo da se predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama nekada čini da nemaju partnere koji imaju suverenitet u procesu donošenja odluka, te da se zbog toga konstantno vrte u krug.

- Ne možemo raspravljati jednostrano. Mi tražimo suverene partnere iz dijela FBiH da donosimo određene odluke, a čini mi se da njihov suverenitet gradi američki ambasador u BiH i da bez njega ne smiju ništa - rekao je Košarac.

On je ukazao da je važno sjesti i razgovarati sa predstavnicima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, te da tu treba tražiti rješenja bez stranaca.

- Kada otvoreno kažemo da su rješenja koja mi nudimo proizvod domaćih kapaciteta i institucija po pravilu se miješaju stranci i neki ambasadori koji nađu partnere u dijelu FBiH i kažu da je ovo nešto drugo - naglasio je Košarac.

Odgovarajući na pitanje o blokadama u zajedničkim institucijama, Košarac je podsjetio da je SNSD prvi dostavio plan deeskalacije, nakon čega je to uradio i HDZ BiH, pa nakon izvjesnog vremena i partneri iz "trojke".

- Onda se ovdje u Sarajevu razvija priča da neko nešto uslovljava i da ne razumije. Vrlo dobro razumijemo nacionalnu strukturu u Ministarstvu inostranih poslova. Koliko ima Srba u tom ministarstvu i koliko ima pomoćnika? - upitao je Košarac.