latinica  ћирилица
03/10/2023 |  16:11 ⇒ 16:13 | Autor: RTS

Ukinut pritvor Zoranu Marjanoviću, odluku Apelacionog suda sačekaće na slobodi

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je donio odluku da se Zoranu Marjanoviću, koji je prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva supruge Јelene Marjanović 2016. godine, ukine pritvor i da se odmah pusti na slobodu.
Zoran Marjanović (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr) -
Zoran Marjanović (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr)

Pritvor je, objašnjeno je u saopštenju drugostepenog suda, najstroža mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Apelacioni sud je odluku donio "imajući u vidu da se kritični događaj desio 2. aprila 2016. godine, prije više od sedam godina, te da je okrivljeni lišen slobode tek 15. septembra 2017. godine i da se u pritvoru nalazio do 12. jula 2018. godine kada mu je pritvor ukinut, a zatim da mu je ponovo određen pritvor po objavljivanju napravnosnažne presude", navodi se u saopštenju.

Precizirali su da, i pored značajnog interesovanja za ovo suđenje, o kojem je nesporno izvještavao veliki broj štampanih i elektronskih medija, činjenice i okolnosti koje se odnose na sam način izvršenja djela i težinu posljedice istog, protekom vremena od izvršenja su izgubile na intenzitetu i značaju da bi u ovoj fazi postupka dovele do uznemirenja javnosti i ugrožavanja nesmetanog i pravičnog vođenja tog krivičnog postupka.

Imajući u vidu navedeno, Apelacioni sud je našao da je opravdan predlog branilaca okrivljenog da mu se ukine pritvor i odmah pusti na slobodu.