latinica  ћирилица
03/10/2023 |  16:17 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Konaković: Različiti stavovi o pitanju stranih sudija u Ustavnom sudu

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas da partneri u vlasti na nivou BiH imaju različite stavove kada je riječ o stranim sudijama u Ustavnom sudu, iako radna grupa za pravosuđe radi na tome.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

- Ona u ponedjeljak ima novi sastanak i mi ćemo pripremiti svoje stavove, a ono što smo čuli kao prijedlog iz Republike Srpske potpuno je neprihvatljivo, ali o toj materiji se razgovara - rekao je Konaković novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je istakao da je današnja sjednica bila korektna, te da je usvojeno od 15 do 20 materijala od kojih je najznačajnije isticanje zastave EU u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim organima Savjeta ministara.

- Tu su još neki materijali koji se tiču usklađivanja sa evropskom regulativom, dio koji se tiče zajedničkog tržišta EU, a bilo je materijala koji su prohodni, iako su političke tenzije prisutne - naveo je Konaković.

Konaković je dodao da nije prošla Odluka o o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu Ministarstvu odbrane u iznosu od 3,6 miliona KM, navodeći da određena sredstva postoje u ovom ministarstvu.

- Mogla bi to biti i unutrašnja preraspodjela, ali nam treba politička saglasnost kolega iz Republike Srpske - istakao je Konaković i dodao da će se ovo pitanje, koje se njemu čini rješivo, brzo rješavati.

On je naveo da će javnost uskoro dobiti i informacije o novih šest milijardi evra za prostor zapadnog Balkana u naredne tri godine, od kojih su četiri milijarde projektne, a dvije milijarde grant sredstava.

- Govori se o okviru 14,5 milijardi na sedam godina, i IPA fondovima u iznosu od 30 milijardi. Govorimo o 50 milijardi evra koje bi trebale biti implementirane na prostoru zapadnog Balakana, od čega će dio toga doći u svaki dio BiH i mislim da nema ništa prioritetnije u ovom trenutku - zaključio je Konaković.