latinica  ћирилица
03/10/2023 |  17:17 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Tadić: Pucanj u prazno - Dejtonom BiH nema imovinu (VIDEO)

Dejtonskim mirovnim sporazumom ukinut je Ustav Republike BiH iz 1993. godine koji je imao jedno čitavo poglavlje pod nazivom "Društveno-ekonomsko uređenje" i time su organi BiH izgubili bilo kakve nadležnosti za donošenje imovinskih zakona, rekao je pravnik Ognjen Tadić.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

- Sporazum je verifikovao stanje stvari koje je važilo na dan njegovog potpisivanja, a to znači Ustav Republike Srpske koji sadrži poglavlje "Ekonomsko i socijalno uređenje" na osnovu koga Republika Srpska ima nadležnosti za donošenje imovinskih zakona - ističe Tadić.

Kako on dodaje, tu se nema šta raspravljati, niti se mogu u organima BiH predlagati takvi zakoni bez prethodne saglasnosti entiteta o prenosu nadležnosti.

- Republika Srpska i FBiH jedine imaju nadležnost da regulišu ova pitanja, a svako ko nije zadovoljan načinom regulacije ima pravo da se obrati ustavnim sudovima Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud BiH sa svim tim nema veze i neustavno je sve što je do sada radio po ovim pitanjima - dodaje Tadić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i hrvatski član Željko Komšić uputili su danas u zvaničnu proceduru Predsjedništvu prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini BiH.

Bećirović je obrazložio da je, prema predloženom zakonu o imovini, BiH nosilac prava vlasništva, a entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.