latinica  ћирилица
03/10/2023 |  17:55 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Kojić: Bećirović i Komšić destabilizuju političku situaciju

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je da članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić prijedlogom zakona o imovini BiH žele da uvedu u veću krizu i da potpuno destabilizuju političku situaciju i u BiH i u regionu.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da je zvanični stav Narodne skupštine Republike Srpske i političkih predstavnika Srpske i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika potpuno jasan i da pitanje imovine ne može da bude tema bilo kojeg tijela na niovu BiH.

- To je propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postoje jasno definisane ustavne nadležnosti entiteta, kao i institucija na nivou BiH - rekao je Kojić.

On je istakao da Republika Srpska potpuno suvereno raspolaže imovinom na teritoriji Srpske, kao što to čini i Federacija BiH na svojoj teritoriji.

Kojić je rekao da su Komšić i Bećirović prijedlog zakona, očigledno, radili u tajnosti, te da takve i slične inicijative neće dobiti podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i da je nesporno da će biti pokrenuto pitanje veta.

On je poručio da takav prijedlog, i kada bi došao u Paralamentarnu skupštinu BiH, ne bi dobio podršku srpskih poslanika.

- Nadam se i opozicionih, mada znamo da je predsjednik SDS-a svojevremeno izjavljivao da postoji neka varijanta da BiH bude vlasnik imovine, a da njom raspolažu lokalne zajednice, što je potpuno neprihvatljivo - rekao je Kojić za Srnu.

Donošenje zakona o imovini na niovu BiH, tvrdi Kojić, podrazumijevalo bi i formiranje novih institucija na nivou BiH, koje bi Vladi Republike Srpske ili lokalnim zajednicama ograničavale ili davale uputstva kako i na koji način da raspolažu imovinom.

- Taj pokušaj podvale kukavičjeg jajeta, da bi entiteti, kao, imali pravo da koriste imovinu, to je klasična podvala - rekao je Kojić i ponovio da je to u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, sa Ustavom BiH i ustavima entiteta.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obrazložio je da je, prema predloženom zakonu o imovini, BiH nosilac prava vlasništva, a entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.