latinica  ћирилица
03/10/2023 |  18:45 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Cvijanović: Јeftin populizam bez ustavnog utemeljenja, imovina pripada entitetima

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini koji su uputili bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i hrvatski član Željko Komšić jeftin populizam bez ustavnog utemeljenja i bilo kakvog smisla.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je istakla da je svima u BiH jasno, uključujući i predlagače, da je ova inicijativa osuđena na propast.

- Baš kao i svaka druga koja se temelji na preglasavanju u okviru Predsjedništva BiH. Njen jedini domet može biti još veći nered i dalje komplikovanje ionako složene političke situacije u BiH - rekla je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da imovina pripada entitetima i nijedno slovo, a kamoli član Ustava i Dejtonskog sporazuma ne predviđa suprotno - da ona pripada BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obrazložio je da je, prema predloženom zakonu o imovini, BiH nosilac prava vlasništva, a entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.