latinica  ћирилица
03/10/2023 |  18:46 ⇒ 18:51 | Autor: SRNA

Mađarski general-major Laslo Stic na čelu misije Altea

Mađarski general-major Laslo Stic preuzeće u januaru 2024. godine komandu misije Altea u BiH, saopštio je danas mađarski ministar odbrane Kristof Salaj Bobrovnički.
EUFOR - Foto: RTRS
EUFORFoto: RTRS

On je istakao da Mađarska pokazuje privrženost regionalnoj stabilnosti slanjem pojačanja za misiju EUFOR Altea.

- Mađarske odbrambene snage pojačavaju svoju posvećenost - 2024. godine misiji Altea će se pridružiti dodatne snage. Iskustvo general-majora Stica u razvoju snaga čini ga snažnim vođom za ovu misiju - napisao je Bobrovnički na društvenim mrežama.

On je naveo da je "očuvanje stabilnosti regiona zapadnog Balkana prioritet za mađarsku Vladu, jer tamošnje zemlje igraju ključnu ulogu u zaustavljanju talasa ilegalnih migranata", prenosi agencija MTI.

- Oružane snage Mađarske će dati doprinos misiji Altea u helikopterskom transportu, vazdušnoj evakuaciji i sposobnostima medicinske podrške, poslaće deminersku ekipu, pse za otkrivanje eksploziva i jedinicu vojne policije - rekao je Bobrovnički.

Stic trenutno služi kao komandant Komande za modernizaciju i transformaciju oružanih snaga. Služio je u misijama na zapadnom Balkanu i u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.