latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:04 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Zakon o sudovima ponovo nije bio na dnevnom redu - Sarajevo se nije pomaklo s mrtve tačke (VIDEO)

Zakon o sudovima nije ni danas bio na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara, jer Radna grupa za pripremu zakona o Ustavnom sudu nije još pripremila prijedlog. Republika Srpska je to učinila odavno, ona u Sarajevu nije se pomakla s mrtve tačke.
Savjet ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Savjet ministaraFoto: Ustupljena fotografija

Umjesto da zasuču rukave i ubrzaju proces ispunjavanja 14 evropskih prioriteta, bošnjački ministri optužuju da sve koči Republika Srpska.

Sve dok ne bude dogovora o odlasku stranih sudija, nema rasprave ni o jednom zakonu u Savjetu ministara, stav je srpskih ministara.

Zamjenik predsjedavajućeg Staša Košarac kaže da Srpska jeste za ispunjavanje 14 prioriteta za ulazak u Evropsku uniju, ali i podsjeća, još u Konjicu je dogovoreno da će biti rješavani u paketu.

- Ne možemo raspravljati jednostrano. Mi tražimo suvereno sa partnerima iz dijela Federacije da donosimo odluke. Čini se da njihov suverenitet gradi američki ambasador u BiH i da bez njega ne smiju ništa - kaže Košarac.

Za zamjenika predsjedavajućeg Elmedina Konakovića istrajavanje Srpske na Zakonu o Ustavnom sudu i odalsku stranih sudija, gubljenje je vremena.

- Evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda, što je šteta po nama. Taj zakon o sudovima i konflikt interesa bili bi ocijenjeni kao veliki iskorak BiH. Mislim da nas ovo udaljava, u najmanju ruku zaustavlja - rekao je Konaković.

On je naveo da će javnost uskoro dobiti i informacije o novih šest milijardi evra za prostor zapadnog Balkana u naredne tri godine, od kojih su četiri milijarde projektne, a dvije milijarde grant sredstava.

Košarac pita šta je BiH dobila od evropskih institucija do sada.

- Neko dođe omađijan nekim bajkama po svijetu, sa nekim novim entuzijazmom kome bi mi trebalo da vjerujemo. Kakav entuzijazam? Koliko puta su nama evropske institucije nešto obećale? Šta smo dobili? Na kraju nismo dobili ništa - ističe Košarac.

Podsjeća Košarac da je Srpska Radnoj grupi za izradu zakona o Ustavnom sudu dostavila prijedlog, ali da o njemu, kao ni o Dekalaraciji o suverenitetu, bošnjačka strana nema stav. Zašto? Zato što, kaže Košarac, nemaju suverenitet u odlučivanju, jer očekuju da im sve riješe stranci.