latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:07 ⇒ 19:08 | Autor: Agencije

Na Art Fest u Trebinju brojni filmovi o umjetnosti  

Projekcijom filma "Moja Desanka", autora Nikole Lorencina, u Trebinju u kino sali Kulturnog centra, počela je manifestacija Art Fest.
Film "Moj Branko ne laže" - Foto: RTRS
Film "Moj Branko ne laže"Foto: RTRS

Ovo je treći festival filmova o umjetnosti i umjetnicima koji se prvi put odvija i u Trebinju, osim u još šesnaest gradova Republike Srpske i Srbije, a trajaće od 3. do 6. oktobra.

Festival se, osim u Trebinju, istovremeno održava u Beogradu, Novom Sadu, Šidu, Sremskim Karlovcima, Valjevu, Nišu, Prokuplju, Јagodini, Sjenici, Kovinu, Sremskoj Mitrovici, Banjaluci, Skoplju, Gračanici i Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

- Trebinje je prvi put uključeno u ovakav festival, tematski orijentisan na umjetnost i umjetnike, festival koji ni u Srbiji do prije dvije godine nije bio prepoznat, jer se radi o novom načinu realizacije i to u više gradova koji su uključeni u ovaj projekat dokumentarnih filmova o umjetnosti i umjetnicima - pojasnila je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja.

Ona je napomenula da su svi filmovi koji će biti prikazani do 6. okotobra zanimljivi svaki na svoj način, te da su različitih dužina trajanja, od svega nekoliko minuta do sat vremena.

- Svaki grad učesnik odrediće svoj žiri koji će vrednovati ove filmove, a prije početka festivala nominovani su filmovi za izbor tri najbolja, tako da će i naš žiri odabrati tri prva mjesta. Po trinaest nominacija već su dobili film "Umetnost sećanja" Јelene Radenović, kao i film "Moj Branko ne laže" Branka Lazića, dok film Aleksandra Karišika "Okovan u slobodi" ima deset nominacija - rekla je Skočajićeva.

Napominjući da nije iznenađena ovim izborom, dodala je da i ostali filmovi zavređuju pažnju i da će ljubitelji filma zasigurno uživati u cjelokupnom događaju kome se, osim Trebinja, od ove godine pridružilo i susjedno Nevesinje, jer dio tima Art Festa čine upravo Hercegovci koji su imali želju da se festivalu priključi i ovaj dio Republike Srpske.

Selektor festivala Miroslav Bata Petrović, veteran dokumentarne scene, u ovogodišnji program je, osim filma "Moja Desanka" kojim je otvoren festival, uvrstio i "Ivica Matić" Nikole Stojanovića, "Atelje s pogledom" Ljiljane Prvulović, "Kretanje prostora" Svetlane Miljanić i "Umetnost sećanja" Јelene Radenović.

Biće prikazani i filmovi "Oče naš gde si" Dragana Ćirjanića, "Nikola Mihov" Rozalije Dimitrove, "Tanakini mostovi" Snježana Lalovića, "Trnje i lovorike Olge Ilić" Јelene Stojanović, "Defakto art" Sunčice Јergović, "Portret nepoznatog" Јovice Krstića, kao i film "U snu i u javi, celo selo umetničko delo" Svetlane Miljanić.

Programom su predviđeni i filmovi "Adriana" Gorana Musića, "Okovan u slobodi" Aleksandra Karišika, "Kamen drevnog snevača" Nebojše Ilića, "Micićev kofer" Slobodana Simojlovića i "Moj Branko ne laže" Branka Lazića.

Projekcije su u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje u terminima u 12.00 i u 15.00 časova, a ulaz je slobodan.