latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:11 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Јoš jedna neustavna odluka Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Јoš jedna u nizu neustavnih odluka Ustavnog suda BiH. Ovaj put na udaru je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, kojoj pokušavaju da ospore nadležnosti u vezi sa obezbjeđenjem spoljnog vrednovanja kvaliteta, priznavanje diploma, akreditacija, ali i svega onoga što radi.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Iz Agencije odgovaraju da neustavna odluka neće uticati na njihov rad koji je prepoznat u svijetu.

Iz akademske zajednice kažu da ne priznaju odluke krnjeg Ustavnog suda i da je za njih jedino vjerodostojan Zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda koji je usvojila Narodna skupština Republike Srspke.

Odluka Ustavnog suda BiH od 29. septembra poništava desetak članova i tačaka Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma. Između ostalog, osporava se Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.

O apsurdnosti ove odluke govori i samo obrazloženje Ustavnog suda. U njemu se navodi da se Zakon iz Srpske kosi s Ustavom BiH i Okvirnim zakonom o obrazovanju na nivou BiH, iako je upravo Zakon iz Srpske ocijenjen kao kvalitetan dokument i primjer dobre prakse koju bi trebalo da slijede i obrazovne vlasti u Federaciji, kažu u Agenciji.

- U izvještajima prema Evropskoj komisiji ovaj Zakon je ocijenjen kao značajan iskorak u približavanju EU zakonodavstvu o standardima EU. U tom smislu ova odluka pokazuje svu apsurdnost situacije. Ona ne samo da nije u interesu građana Republike Srpske, nego nije u interesu građana čitave BiH i na neki način čini se da se ovom odlukom pokušava spriječiti približavanje BiH ka EU - kaže Biljana Vojvodić, direktorka Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Neće provoditi političke odluke, već odluke institucija Srpske, a to je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda. Akademski radnici smatraju da odluke ovog suda nisu utemeljene na Ustavu, te da sud nema legitimitet jer se u njemu odlučuje bez predstavnika Republike Srpske.

- Ova odluka Ustavnog suda BiH nije dio pravnog poretka Republike Srpske. Prije svega, nije objavljena u Službenom glasniku i kao takva za nas nije pravno vidljiva. Odluku ne možemo na pravni način da kvalifikujemo i možemo samo o njoj da govorimo kao o jednom izrazu duboke ustavno-pravne krize u kojoj se nalazi BiH i sam Ustavni sud BiH - kaže Marko Romić, asistent na predmetima Upravno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Kvalitet visokog obrazovanja Republike Srpske, kao i rad Agencije prepoznat je u regionu i zemljama Evropske unije. Ovo potvrđuje i saradnja banjalučkog Pravnog fakulteta sa Agencijom za visoko obrazovanje iz Njemačke, čiji nezavisni eksperti su potvrdili da su upoznati sa kvalitetom rada republičke Agencije.

- Znam da imate motivisanu agenciju koja se bavi kvalitetom obrazovanja u Republici Srpskoj, kao i agenciju koja se bavi kvalitetom obrazovanja u BiH. Znam i da ove dvije agencije izuzetno dobro sarađuju - rekla je Kolin Tuk, nezavisni ekspert Agencije za visoko obrazovanje DAAD Njemačka.

Sporna odluka Ustavnog suda BiH biće tema i sutrašnje sjednice Upravnog odbora Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.