latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:41 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Petković: Komšić i Bećirović pozivaju na sukobe u BiH

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je Srni da članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović upućivanjem u proceduru prijedloga zakona o imovini ne žele dobro narodu u BiH kako se predstavljaju, već pozivaju na sukobe.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Oni samo žele političke poene nacionalno orijentisanih birača kakvih je većina među Bošnjacima. Ovakvo predlaganje zakona o takozvanoj državnoj imovini ne samo da je neustavno, ono je otvoren poziv na sukobe u BiH - rekao je Petković.

Petković je naveo da Srbi, a najvjerovatnije ni Hrvati neće podržati ovakav zakon, jer on nema ustavni osnov, a nema ni političku podršku.

- Ustav BiH nijednim članom ne daje BiH pravo na imovinu, nego je to isključivo entitetsko pravo i nadležnost. Takav zakon neće ni doći na raspravu u Predstavnički dom, jer će biti oboren na Ustavnopravnoj komisiji - rekao je Petković, koji je prvi zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obrazložio je da je, prema predloženom zakonu o imovini, BiH nosilac prava vlasništva, a entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.