latinica  ћирилица
03/10/2023 |  21:09 ⇒ 21:13 | Autor: SRNA

Debata u EP: Unija da uradi sve za deeskalaciju tenzije na KiM

Komesar EU za krizni menadžment Јanez Lenarčič izjavio je danas da Unija mora da iskoristi sve čime raspolaže da bi se deeskalirale tenzije povodom situacije na Kosovu i Metohiji.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Lenarčič je tokom debate u Evropskom parlamentu o situaciji na sjeveru Kosmeta i dijalogu Beograda i Prištine napomenuo da je potrebno provesti proces normalizacije odnosa.

On je naglasio da je ulog za Beograd i Prištinu njihova budućnostu u EU i podvukao da je potrebno da Unija ostane jedinstvena povodom nedavnih događaja.

- Današnja rasprava pokazuje da postoji potreba da EU ostane ujedinjena i da iskoristi sve čime raspolaže da bi se deeskalirale tenzije, te da bi se vratilo na provođenje obaveza iz dijaloga i procesa normalizacije odnosa - rekao je Lenarčič.

U ime Savjeta EU, kojem trenutno predsjedava Španija, poslanicima se obratio Paskval Navaro Rios, koji je osudio nedavne napade na Kosovu i Metohiji i naglasio da se mora provesti istraga, te da počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde.

On je ponovio da je prioritet deeskalacija situacije i da obje strane trebaju da preduzmu sve mjere koje su im na raspolaganju da bi se to postiglo.

- Stav EU je odlučan. Put naprijed je jasno definisan. Deeskalacija i povratak na dijalog Beograda i Prištine je od ključnog značaja - rekao je Navaro Rios.

Glasanje Evropskog parlamenta o ovoj temi biće održano tokom sljedećeg zasjedanja ovog tijela.

U sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova u nedjelju, 24. septembra, u selu Banjska stradali su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac. Zvaničnici Srbije su saopštili da su Srbi brutalno likvidirani, nakon ranjavanja i predaje.