latinica  ћирилица
03/10/2023 |  23:18 | Autor: SRNA

General Mojsilović: Nije bilo nikakvih informacija uoči događaja u Banjskoj

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je večeras da uoči 24. septembra i događaja u Banjskoj nije bilo nikakvih informacija koje bi ukazale da će se nešto krupno dogoditi.
Milan Mojsilović - Foto: TANЈUG
Milan MojsilovićFoto: TANЈUG

Mojsilović je naveo da su informacije koje se odnose na događaj počele da pristižu 24. septembra ujutru, preko dežurnog operativnog tima, i u prvi mah su bile sužene, nisu bile temeljne, opširne ni precizne.

- Mi smo se oslanjali na naše resurse obavještajnih bezbjednosnih kapaciteta, na ono što možemo da vidimo i čujemo sa naših pozicija. Imao sam kontakt, razgovarao sam sa komandanrom Kfora na tu temu, i od njih smo sa terena počeli da dobijamo informacije - rekao je Mojsilović.

On je dodao da to nije bio prvi put da je izazvana kriza jednostranim i "ludačkim" potezima Prištine.

- Mi smo već u osam sati imali sastanak, ja i moji saradnici, ministar odbrane, direktori agencija, izvijestili smo vrhovnog komandatna o onome što znamo - o dešavanjima na terenu, da ima povrijeđenih i tome slično. Nakon toga su uslijedile mjere koje sam aktivirao odmah - rekao je Mojsilović za RTS.

On je istakao da je 24. septembra dobio zadatak da se u potpunosti stavi pod kontrolu Kopnena zonu bezbjednosti i u punom kapacitetu obezbijedi administrativna linija preventivnim razmještajem dijela jedinica Vojske Srbije.

- To nije neobično naređenje i u skladu je sa dešavanjima na terenu, jer smo predviđali da kriza može da eskalira, zato što je došlo do upotrebe vatrenog oružja na dijelu Kosova i Metohije - napomenuo je Mojsilović.

On je rekao da su krize od avgusta prošle godine krenule punim intenzitetom, i kada su rasle, svaki put je bilo više snaga Vojske Srbije, u kontekstu preventivnog razmještaja jedinica, ali je dodao da u tom trenutku to nije bio najveći broj snaga Vojske Srbije na terenu.

- Ni "de fakto" to nije bila puna borbena gotovost, koja znači da se svi pripadnici spoje sa tehnikom, naoružanjem i municijom i čekaju dalje zadatke u skladu sa planovima Vojske Srbije. Ovde je brojno stanje bilo upola manje, nije bilo povećanja brojnog stanja, niti pune borbene gotovosti Vojske Srbije - naglasio je general Mojsilović.

U sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova 24. septembra u selu Banjska stradali su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac.

Zvaničnici Srbije su saopštili da su Srbi brutalno likvidirani, nakon ranjavanja i predaje.