latinica  ћирилица
04/10/2023 |  08:06 ⇒ 08:53 | Autor: TANЈUG

Mask mora na sud po tužbama o prevari akcionara Tvitera

Američki sud naložio je milijarderu i vlasniku platforme X Ilonu Masku da se suoči sa većinom tužbi o tome da je prošle godine prevario bivše akcionare te mreže, tadašnjeg Tvitera, tako što je predugo čekao da javno otkrije da je investirao u kompaniju, koju je kasnije kupio i preimenovao u X.
Elon Mask (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Elon Mask (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

U odluci objavljenoj u ponedjeljak, američki okružni sudija sa Menhetna Endrju Karter rekao je da bi akcionari u predloženoj grupnoj tužbi mogli da pokušaju da dokažu da je Mask namjeravao da ih prevari čekajući 11 dana nakon roka Komisije za hartije od vrijednosti da otkrije da je kupio pet odsto akcija Tvitera, prenosi Rojters.

Akcionari, predvođeni penzionim fondom vatrogasaca Oklahome, rekli su da je Mask uštedio više od 200 miliona dolara uvećanjem svog udjela na Tviteru, prije nego što je konačno otkrio udio od 9,2 odsto u aprilu 2022.

Oni su takođe rekli da su prodali akcije Tvitera po vještački niskim cijenama jer je Mask krio šta radi.

Maskovi advokati su tvrdili da je njihov klijent ''jedan od najzaposlenijih ljudi na planeti'' i da je svako objelodanjivanje bilo ''nenamjerno''.

Sudija Karter je rekao da ne može da zaključi da je Mask "previše zauzet" da bi se pridržavao pravila, ako je mogao da nađe vremena da kupi akcije Tvitera, sastane se sa rukovodiocima kompanije i objavi na mrežama svoje poteze vezane za Tviter.

Mask je prošlog oktobra kupio Tviter za 44 milijarde dolara, a prema pravilu Komisije za hartije od vrednosti, investitori imaju 10 dana da otkriju kada su kupili pet odsto kompanije.

Akcije Tvitera porasle su za 27 odsto 4. aprila 2022. na 49,97 dolara sa 39,31 dolara, nakon što je Mask otkrio svoj vlasnički udio od 9,2 odsto, podsjeća Rojters.