latinica  ћирилица
04/10/2023 |  09:11 ⇒ 09:14 | Autor: TANЈUG

Vučević: Situacija na KiM uznemirujuća, život za Srbe neodrživ

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocijenio je da je situacija na KiM u najmanju ruku uznemirujuća i da je život za Srbe neodrživ.
Miloš Vučević (FOTO: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (FOTO: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Kako je rekao, od dolaska Aljbina Kurtija na čelo privremenih prištinskih institucija, Srba na KiM je manje za 11 odsto i plaši se da će se taj trend nastaviti.

- Imamo iskreno divljenje prema svim Srbima koji ostaju i opstaju na KiM sve ove godine. To je život u nemogućim uslovima. Niko od nas ne može da percipira šta se dešava i kakav je to život - naveo je Vučević na TV Prva.

Vučević je naveo da ga posebno iritira kada neko iz centralne Srbije učestvuje u etiketiranju i žigosanju Srba da su centri ili mjesta organizovanih kriminalnih grupa i, kako kaže, igraju "dupli pas", fudbalski rečeno, sa Kurtijem da bi stvorio legitimitet za sve ono što se radi Srbima.

Osvrćući se na navode da Srbija gomila vojsku na administrativnoj liniji, Vučević je rekao da će Srbija neke političke zahtjeve, konsekvence i ciljeve vidjeti u narednim danima.

Kako kaže, tokom krize sa barikadama krajem 2022. godine, mi smo prevareni kao država i kao narod.

- Tada smo imali nešto više od 13.000 pripadnika Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP-a u tom potezu oko administrativne linije i u garnizonima u blizini. Sada, dva dana poslije događaja u Banjskoj, mi smo imali 8.350 - rekao je Vučević.

Kako kaže, trenutno se čuje kanonada optužbi iz međunarodne zajednice da Srbija nešto gomila.

- Danas mi imamo ispod 4.500 pripadnika Vojske Srbije na dijelu suverene teritorije Republike Srbije na kojoj naša vojska smije apsolutno slobodno da se kreće. Mi nemamo nikakve restriktivne odredbe za kopnenu zonu bezbjednosti - koliko ljudi smijemo da imamo ili koliko tehnike i naoružanja možemo da postavimo na tom potezu - naveo je Vučević.

Vučević je rekao da Srbija sada ima deangažovanje, a ne povlačenje, dijela jedinica i da se one vraćaju u svoje garnizone i kasarne i na svoje redovne aktivnosti.

Kako kaže, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane prate sve što se dešava na tom prostoru, koji po svim međunarodnim pravima i pravilima pripada Republici Srbiji, jer je to veliki bezbjednosni rizik i prijetnja za Srbiju.