latinica  ћирилица
04/10/2023 |  09:57 ⇒ 15:53 | Autor: TANЈUG

U požaru u Osijeku nema ozbiljnije povrijeđenih, preporuka ne boraviti vani (VIDEO)

Situacija u Osijeku zbog velikog požara koji je noćas izbio u pogonu firme "Drava international" je loša, ali nema ozbiljnije povrijeđenih, izjavio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.
Vatrogasac (Foto: EPA/NUNO ANDRE FERREIRA/ilustracija) -
Vatrogasac (Foto: EPA/NUNO ANDRE FERREIRA/ilustracija)

- Nisu lijepe scene iz Osijeka. Gore bale plastike koje se skladište na nekoliko hiljada kvadratnih metara, visine su pet metara, dakle ogroman je potencijal, velike su količine zapaljivog materijala - naveo je Vulin.

On je rekao da nema ozbiljnije povrijeđenih, ali da je Hitna pomoć intervenisala nekoliko puta kada je pomogla vatrogascima usljed djelovanja toplote, ali nije bilo ničeg ozbiljnog.

Vjeruje, kaže, da će tako i ostati.

Vulin je dodao da je građanima Osijeka i okoline upućena poruka da ne borave na otvorenom i da zatvore prozore.

- Dim sada ide južno od Osijeka, dalje od grada pa smo izdali preporuku svim stanovnicima Osijeka da se što manje zadržavaju na otvorenom i da se nastava u školama i sve aktivnosti u zatvorenom mogu normalno odvijati. Takođe, neka se ne provjetravaju prostori, da se ne otvaraju prozori - rekao je Vulin u izjavi za zagrebačku N1 televiziju.

U naseljima Ivanovac, Antunovac i Čepin je izdata preporuka da učenici ne idu na nastavu jer dim ide upravo na tu stranu.

- Ono što je velika opasnost sada je što u ovom pogonu ima uskladištenih zapaljivih gasova i tečnosti što je dodatni izazov vatrogascima i komunalnim firmama koje pomažu na terenu - rekao je Vulin.

Požar još nije lokalizovan niti je pod kontrolom, a na terenu je 21 vatrogasno društvo.

Vulin je naglasio da je ovo požar nezapamćenih razmjera.

- Svi treba da budu na oprezu jer se bojim da će ovaj požar trajati nekoliko dana dok ne bude ugašen - rekao je Vulin i istakao da oni građani koji baš moraju da izađu iz svojih kuća obavezno nose maske.