latinica  ћирилица
04/10/2023 |  12:11 ⇒ 13:17 | Autor: sputniknews.com

Zaharova otkriva sa čega Zapad skreće pažnju lažima o događajima na KiM

Optužbe prištinskih vlasti nakon incidenta na Kosovu i Metohiji su neutemeljene i neosnovane – bilo kakvi pokušaju da se Srbija predstavi kao ratni huškač je apsurdno, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kosovska Mitrovica (Foto:  TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Kosovska Mitrovica (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Na pitanje kako Rusija komentariše optužbe prištinskih vlasti na račun Srbije da navodno stoji iza incidenata na KiM tokom kojih su poginula tri Srbina i jedan kosovski policajac, Zaharova je napomenula da je rukovodstvo Srbije već opširno i argumentovano prokomentarisalo te optužbe

- Nakon toga nema sumnje da su optužbe Prištine neosnovane i neutemeljene. Višegodišnji dijalog Brisela o Kosovu ubjedljivo je pokazao da je jedina konstruktivna strana koja teži civilizovanom, mirnom, pravnom rješenju je bio i ostao Beograd - prokomentarisala je ona.

EU se u potpunosti diskreditovao kao posrednik, i to ne samo na Balkanu, nego i na primer u Јermeniji, dodala je Zaharova.

- Svašta su obećali, a nisu uradili ništa, osim provokacija koje su dovele do toga da situacija eksplodira koju je bilo potrebno i koja je mogla da se rješava u pravnom i političkom polju s obzirom na sve istorijske specifičnosti situacije. Stoga bilo kakvi pokušaju da se Srbija predstavi kao ratni huškač je apsurdno – to je laž čiji je cilj diskreditacija Beograda, skretanje pažnje sa antisrpskog etničkog čišćenja koje se pokreće protiv Srba u pokrajini - kazala je ona.

Kako je dodala, takozvani "premijer Kurti" je pretvorio zastrašivanje i ponižavanje nealbanskog stanovništva u novu normalnost.

- Poslije njegovih užasnih riječi da Srbi na Kosovu treba da "pate i plate" ne treba da iznenađuje njihova želja da zaštite svoje domove, porodice, djecu, sebe, kulturu i tradiciju od uništavanja - poručila je Zaharova.

Što se tiče međunarodnog prisustva na KiM pod okriljem NATO i EU, oni nikada nisu ni hteli niti nameravaju da ispune svoj mandat, ocenila je Zaharova.

- Oni samo podilaze Prištini kao što su uvijek i radili - zaključila je ona.