latinica  ћирилица
04/10/2023 |  13:20 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Raspisan poziv za takmičenje o zaštiti od vršnjačkog nasilja na internetu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod raspisali su poziv za takmičenje pod nazivom "Kako biti siguran na internetu" sa posebnim fokusom na zaštiti od vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić izjavila je da samo zajedničkim snagama mogu zaštititi učenike od vršnjačkog nasilja na internetu, te da je to dužnost ne samo roditelja već i vaspitno-obrazovnih radnika i nadležnih institucija Republike Srpske.

Takmičenje se organizuje četvrti put s ciljem jačanja vaspitne uloge škole i dodatnog podizanja svijesti učenika o bezbjednom ponašanju u virtuelnom svijetu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pobjednicima u tri kategorije će povodom Međunarodnog dana bezbjednog interneta biti dodijeljene vrijedne nagrade obezbijeđene u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Stojičićeva je pozvala sve učenike da se prijave na takmičenje i da na kreativan način predstave svoje ideje i odgovore kako mogu da se bezbjedno ponašaju prilikom korištenja informaciono-komunikacionih tehnologija i kako mogu da se zaštite od vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama.

- Internet je sredstvo koje nam omogućava brže učenje i brži pristup informacijama, ali pored prednosti koje donosi, važno je da informišemo učenike o značaju bezbjednog ponašanja na internetu i o načinima zaštite od vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama - rekla je Stojičićeva.

Iz Ministarstva navode da učenici, uz podršku mentora, treba da razmisle o tome šta to mladi ljudi treba da znaju o vršnjačkom nasilja na društvenim mrežama, koji su načini zaštite, te na šta sve treba da obrate pažnju ako se oni ili njihovi prijatelji nađu u fokusu te vrste nasilja.

Učenici od drugog do petog razreda takmiče se u izradi crteža, a učenici od šestog do devetog razreda i srednjoškolci takmiče se u odvojenim kategorijama u izradi postera i kratkih filmova u trajanju do pet minuta.

Tekst takmičenja sa svim detaljima u vezi sa prijavom i načinom dostavljanja radova nalazi se na portalu Ministarstva prosvjete i kulture, a zainteresovani učenici svoje radove mogu da dostave do 29. decembra ove godine.